Na hlavný obsah

Viete, akú kvalitu má vaša voda? Môžete si ju dať zadarmo otestovať

Dusičnany a dusitany sú najčastejšie prekračovanými chemickými ukazovateľmi.

Viete, akú kvalitu má vaša voda? Môžete si ju dať zadarmo otestovať
Na ilustračnej snímke kontrola vody. Foto: Facebook/Východoslovenská vodárenská spoločnosť, a.s.,

V stredu (22. 3.) je Svetový deň vody, ktorého ústrednou témou je tento rok urýchlenie zmien na riešenie krízy v oblasti vody a hygieny. Pri tejto príležitosti si Slováci môžu dať zadarmo otestovať vodu zo svojich studní či už v Regionálnych úradoch verejného zdravotníctva alebo vo vodárenských spoločnostiach.

„O kvalitu vody vo vlastných studniach sa musia starať ich majitelia, ktorí by si ju v prípade jej používania na pitné účely mali nechať skontrolovať aspoň dvakrát do roka v akomkoľvek akreditovanom laboratóriu, ktoré poskytuje analýzy kvality pitnej vody,“ ozrejmil Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) SR.

RÚVZ doplnil, že kvalitu vody z verejných vodovodov priebežne kontrolujú jej dodávatelia a orgány verejného zdravotníctva.

Dusičnany a dusitany sú podľa informácií RÚVZ najčastejšie prekračovanými chemickými ukazovateľmi v pitnej vode z individuálnych zdrojov (studní).

„Zo zdravotného hľadiska ich prekročenie nie je bezpečné, najmä pre malé deti. Pitná voda musí byť zdravotne bezpečná. Jej krátkodobé ani dlhodobé a opakované používanie nesmie ohroziť zdravie ľudí,“ dodal.

Napríklad Východoslovenská vodárenská spoločnosť, Stredoslovenská vodárenská prevádzková spoločnosť či Podtatranská vodárenská prevádzková spoločnosť vyšetrujú pri príležitosti Svetového dňa vody vzorky vody z domových studní na prítomnosť dusičnanov zadarmo.

Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) a Západoslovenská vodárenská spoločnosť (ZVS) ponúkajú bezplatnú analýzu nielen na prítomnosť dusičnanov, ale aj celkovú tvrdosť.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava zase bezplatne vyšetruje prítomnosť dusičnanov a dusitanov.

Buď zmenou

Celosvetová kampaň pri príležitosti Svetového dňa vody nesie heslo „Buď zmenou, ktorú chceš vidieť vo svete“. Motivuje ľudí, aby urobili kroky na zmenu spôsobu hospodárenia s vodou.

„Oblasť sektora vodného hospodárstva si vyžaduje globálnu zmenu. Tú môžeme dosiahnuť len za aktívnej spolupráce všetkých zainteresovaných. Nestačia medzinárodné dohovory, legislatívne zmeny, potrebná je ochota ľudí, ktorí si budú vážiť vodu ako národné bohatstvo. Budú chrániť jej kvalitu a investovať do obnovy a rozvoja vodárenskej infraštruktúry,“ vyzýva Asociácia vodárenských spoločností.

Podľa dostupných informácií v roku 2030 bude až 47 percent svetovej populácie žiť v oblastiach s nedostatkom vody. Ako upozorňuje Západoslovenská vodárenská spoločnosť (ZVS) , na Slovensku zatiaľ tento problém nemáme, no nemusí to tak byť aj v budúcnosti.

„Pitnú vodu by sme nemali brať ako samozrejmosť, ale vážiť si fakt, že jej na Slovensku zatiaľ máme dostatok. Aby tak tomu bolo aj naďalej a aj pre ďalšie generácie, ktoré prídu po nás, mali by sme či už v rámci rodiny, školy alebo svojej obce zmeniť spôsob ako pristupujeme k pitnej vode,“ uzavrel marketingový manažér ZVS Marek Kunc.

Kvalite vody na Slovensku sa v reportáži venoval aj redaktor RTVS Ondrej Behún:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet