Na hlavný obsah

Vláda pôjde pri cenách potravín cestou adresnej pomoci. Zníženie DPH situáciu nevyrieši, tvrdí Heger

Zníženie dane je podľa neho plošným riešením.

Vláda pôjde pri cenách potravín cestou adresnej pomoci. Zníženie DPH situáciu nevyrieši, tvrdí Heger
Poverený predseda vlády SR Eduard Heger počas návštevy v Strážskom. Foto: TASR

Zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) na potraviny by ich ceny neznížilo. Ide o plošné riešenie. Vláda pôjde cestou adresnej pomoci.

Uviedol to vo štvrtok (30. 3.) v Strážskom dočasne poverený predseda vlády SR Eduard Heger v súvislosti so stredajšou (29. 3.) výzvou mimoparlamentnej strany Hlas-SD, aby vláda prišla s riešeniami, ktoré zastavia rast cien potravín. Peter Pellegrini, vyštudovaný ekonóm, by podľa neho mal by poznať ekonomickú teóriu, že zníženie DPH ceny nezníži.

„Jeho bývalý stranícky kolega (v strane Smer-SD), dnes guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír, v stredu uviedol, že akékoľvek vládne riešenia s cenami by nemali byť plošné, ale mali by byť adresné,“ priblížil Heger s tým, že pri znížení DPH ide o plošné riešenie.

„Naša vláda sa rozhodla, že dá občanom hotovosť do ruky, aby dokázali zvládať nárast cien. To je niečo, na čo ani Robert Fico (Smer-SD) ani Peter Pellegrini odvahu nemali, najmä v časoch keď príjmy do štátneho rozpočtu boli výrazne vyššie,“ podčiarkol Heger s pripomenutím, že súčasná vláda zvýšila rodinám rodinné prídavky či daňový bonus.

„Teraz hovoríme o adresných riešeniach. Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) v spolupráci s pani prezidentkou SR pripravuje riešenie, ktoré sa bude týkať adresnej pomoci pre tých ľudí, ktorí ju potrebujú. A to predstaví v priebehu najbližších týždňov,“ dodal Heger.

Výzva Hlasu-SD

Strana Hlas-SD vyzvala 29. marca Hegera a ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuela Vlčana, aby do Národnej rady SR priniesli riešenia, ktoré zastavia zdražovanie potravín.

„Ponúkame riešenie v podobe prijatia balíka zákonov. Navrhujeme obmedziť obchodnú prirážku reťazcov, povinnosť zverejniť skutočné nákupné ceny potravín, štátnu dotáciu pre producentov potravín,“ uviedol líder Hlasu-SD Pellegrini s tým, že prezidentka Zuzana Čaputová by mala pristúpiť k odvolaniu Vlčana, ak nezačne konať.

Strana navrhuje aj nulovú DPH na predaj „z dvora“ a zníženie DPH na základné potraviny na päť percent.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika