Na hlavný obsah

Výstavba tunelu Višňové má ďalšie problémy

Predĺženie termínu hrozí pre dodávky technológií.

Výstavba tunelu Višňové má ďalšie problémy
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Tunel Višňové by mohli otvoriť na konci budúceho roka. Dokončenie v tomto roku už vlani oddialili viaceré problémy, ktoré našiel nový zhotoviteľ. Ďalšie predĺženie termínu hrozí pre dodávky technológií.

Dokončenie stavby po odchode pôvodného zhotoviteľa rozdelili na viac častí. Prioritou vtedy bolo znovurozbehnutie výstavby. Technológie, bez ktorých diaľnicu motoristi nemôžu využívať, začali súťažiť až vlani.

„V tej dobe to bolo správne rozhodnutie. Dnes sa ukazuje, že je veľmi ťažké súťažiť technológiu. Napriek tomu sme obálky na technológiu otvorili a súťaž sa vyhodnocuje,“ uviedol poverený minister dopravy Andrej Doležal (nom. Sme rodina).

K vyhodnoteniu sa diaľničná spoločnosť dostala až po roku od začatia súťaže. Problémom je vraj aktuálny zákon o verejnom obstarávaní.

„Na tejto súťaži technológie sme dostali vyše 600 otázok, na ktoré nemôžeme odpovedať jednoslovnou odpoveďou. Odpoveď musí byť relevantná. Keď nedáte relevantnú odpoveď, príde ďalších 20 otázok,“ vysvetlil generálny riaditeľ Národnej diaľničnej spoločnosti Vladimír Jacko.

Téme sa v Správach z regiónov venoval redaktor RTVS Vladimír Záborský:

Oficiálny termín je koniec roka 2024

Výber dodávateľa technológie ešte môžu predĺžiť námietky. „Jediný oficiálne aktuálny termín, ktorý komunikuje zhotoviteľ, je koniec roka 2024, respektíve začiatok roka 2025,“ uviedol Doležal.

Očakáva, že po výbere dodávateľa technológie sa výstavba a inštalácia technologického vybavenia tunela dá robiť paralelne a nemusela by odovzdanie diaľnice oddialiť. To však iba v prípade, že sa neobjavia nové problémy. Odborník je pesimistickejší.

„Pri stave súťaží na technológie a ostatných vec súvisiacich s tunelom to nevidím reálne,“ uviedol riaditeľ Výskumného ústavu dopravného Ľubomír Palčák.

Úsek Lietavská Lúčka-Dubná skala začali stavať v roku 2014 a pôvodne ho mali odovzdať motoristom koncom roka 2019.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny