Na hlavný obsah

Z Československej ľudovej armády, cez NATO, až na Pražský hrad. Kto je nový prezident ČR?

Pavel vo voľbách zvíťazil nad expremiérom Babišom.

Na archívnej snímke nový český prezident Petr Pavel.
Na archívnej snímke nový český prezident Petr Pavel. Foto: RTVS

Generál vo výslužbe, rodák z Planej pri Mariánskych kúpeľoch Petr Pavel. Podporuje smerovanie krajiny na Západ aj posilňovanie spolupráce v rámci Európskej únie a NATO, čo je cítiť aj z jeho komentovania ruskej invázie na Ukrajinu.

Narodil sa 1. novembra 1961. Študoval na vojenskom gymnáziu v Opave, Vysokej škole pozemného vojska vo Vyškove, po ktorom nastúpil k výsadkovému pluku špeciálneho určenia.

Prešiel niekoľkými veliacimi pozíciami v armáde, pričom jeho prvým výrazným úspechom bola mierová operácia OSN počas vojny v bývalej Juhoslávii. V rokoch 2012 až 2015 pôsobil ako náčelník Generálneho štábu Českej republiky. Vrchol vojenskej kariéry dosiahol na poste predsedu vojenského výboru NATO, kde zotrval do roku 2018.

Pozrite si profil Petra Pavla, ktorý RTVS odvysielala v mimoriadnom vysielaní:

Petra Pavla často kritizujú pre jeho členstvo v Komunistickej strane Česko-Slovenska. Bývalý generál to s odstupom času hodnotí ako chybu. Zároveň popiera, že bol aj členom vtedajšej rozviedky.

„Počúvam, že som počas komunizmu slúžil u rozviedky. Neviem, čo si pod tým predstavujú ostatní. Nebol som žiadny Bond, ale výsadkár a prieskumník, ktorý sa plazil v blate, mrzol v snehu a pripravoval sa na vysadenie pri nepriateľovi,“ dávnejšie napísal nový český prezident na twitteri.

V druhom kole prezidentských volieb sa postavil proti bývalému premiérovi Andrejovi Babišovi. Petr Pavel získal viac ako 3, 359 milióna hlasov voličov. Nad Andrejom Babišom zvíťazil o bezmála milión hlasov.

Petr Pavel je druhýkrát ženatý. Z prvého manželstva má dvoch synov – Petra a Jana. Prvou dámou bude podplukovníčka Eva Pavlová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet