Na hlavný obsah

Z masového úhynu rýb v Trenčíne je vinná čistiareň odpadových vôd v Nemšovej

Rozhodol o tom súd. Spoločnosť sa proti rozsudku odvolala.

Z masového úhynu rýb v Trenčíne je vinná čistiareň odpadových vôd v Nemšovej
Na snímke uhynutá ryba. Foto: RTVS

Z masového úhynu rýb v Trenčíne obvinili čistiareň odpadových vôd v Nemšovej. Rozhodol o tom súd. Podľa obžaloby spoločnosť vypustila v roku 2017 do rieky počas rekonštrukčných prác splaškové vody. Proti rozsudku sa odvolala.

Ryby hynuli vo Váhu takmer týždeň. Rybárov pohľad na vodnú hladinu šokoval. Mŕtve ryby odvážali v kontajneroch do kafilérie. Člen rybárskej stráže ešte počas úhynu poukázal na vinníka.

„Na 99 percent to spôsobila odstávkoa čističky vôd v Nemšovej, kde prebieha rekonštrukcia. Splašky vypúšťajú do Váhu. Niečo sa tam muselo stať,“ tvrdí člen rybárskej stráže Anton Beták.

Prokuratúra obžalovala vodárenskú spoločnosť z vypúšťania splaškových vôd. Je známy verdikt súdu.

„Okresný súd Trenčín uznal Regionálnu vodárenskú spoločnosť Vlára Váh vinnou z prečinu ohrozenia a poškodenia životného prostredia. Uložil obžalovanej obchodnej spoločnosti finančný trest vo výške 2 500 eur,“ priblížil hovorca Krajského súdu v Trenčíne Roman Tarabus.

Voda sa dodnes nespamätala

Škoda je však vyššia, rybári si ju majú vymáhať v civilnom konaní. Hoci Váh pravidelne zarybňujú, voda sa do dnešného dňa nespamätala. Poškodil sa celý ekosystém, územie je navyše v chránenej oblasti európskeho významu.

Spoločnosť vinu popiera, podľa nej bol v tom čase vo Váhu slabý prietok vody. „Nespôsobili sme ten úhyn. Naozaj tam bolo viac faktorov,“ uviedol konateľ vodárenskej spoločnosti Juraj Ondračka.

Rozsudok nie je právoplatný. O prípade bude rozhodovať krajský súd v Trenčíne.

Téme sa v Správach RTVS venovala redaktorka Dominika Kusá:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny