Na hlavný obsah

Za pád mosta pri obci Iliašovce zatiaľ nikoho neodsúdili. Znalci majú rozdielne názory

Obžalovaná statička vinu odmieta

Na okresnom súde v Spišskej Novej Vsi pokračoval proces v kauze pádu rozostavaného diaľničného mosta, pri obci Iliašovce na Spiši. Pred vyše 10 rokmi zahynuli pri nešťastí štyria muži. Obžalovaná nemecká statička, ktorá údajne chybne naprojektovala statiku podpornej konštrukcie, vinu odmieta.

Diaľničný most pri obci Iliašovce na Spiši sa zrútil 2. novembra 2012, počas betonáže. Na hlavnom pojednávaní, vypovedali súdni znalci. Práve tí by mali do objasnenia nešťastia vniesť viac svetla. V súdnom procese vypracovali štyri znalecké posudky. Dva hovoria v prospech obžalovanej statičky, dva proti nej.

“Podľa našich prepočtov, keď sme vychádzali z jej projektovej dokumentácie, jednoznačne môžem povedať, že nepochybila. Chyba nastala zrejme v tom, že neboli úplne dodržané úložné podmienky pre vežu v strede mostného poľa,“ uviedol Stanislav Kmeť, znalec, rektor Technickej univerzity v Košiciach.

Pokračovanie súdneho procesu sledovala redaktorka RTVS Marie Balážová Melníková:

“Podľa nášho posudku, tam bola jednoznačná jedna chyba, kvôli ktorej tá stavba nemohla prežiť betonáž, a to bol nesprávny odhad vzpernej dĺžky,“ tvrdí Vladimír Benko, súdny znalec zo Stavebnej fakulty STU v Bratislave.

“Neviem si predstaviť súd, ktorý by na základe vykonaného dokazovania, keď sa vám doslova hádajú profesori, povedal, že s jednoznačnou pravdepodobnosťou je obžalovaná vinná,“ skonštatoval Martin Puchalla, advokát obžalovanej projektantky z Nemecka.

Rekonštrukcia prípadu

Jeden zo znalcov navrhuje, aby sporné posudky vyriešila rekonštrukcia prípadu, na už existujúcom diaľničnom moste.

,,To by jednoznačne preukázalo, ktoré posudky boli bližšie k pravde, a ktoré boli vzdialenejšie od pravdy,” hovorí Benko.

“Samozrejme, môže to prispieť k náležitému objasneniu veci. Je to na rozhodnutí súdu, či takýto návrh bude akceptovať,” hovorí Puchallla.

Súdny proces v tomto prípade, bude pokračovať 19. apríla. Vypovedať by mal štvrtý a posledný súdny znalec z Nemecka, profesor Robert Hertle. Ten vypracoval posudok, ktorý hovorí tiež v prospech obžalovanej statičky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko