Na hlavný obsah

Zákaz manželstiev rovnakého pohlavia japonský premiér nepovažuje za diskriminačný

Argumentuje ústavou.

Zákaz manželstiev rovnakého pohlavia japonský premiér nepovažuje za diskriminačný
Japonský premiér Fumio Kišida. Foto: TASR/AP

Japonský premiér Fumio Kišida v stredu (1. 3.) vyhlásil, že zákaz manželstiev osôb rovnakého pohlavia nie je diskriminačný. Zdôraznil tiež, že pod ústavnou slobodou manželstva sa rozumejú len heterosexuálne zväzky. Vyplýva to zo správy agentúry AP.

Kišidova vládnuca Liberálno-demokratická strana (LDP) sa zameriava najmä na konzervatívne hodnoty a zdráha sa presadzovať rovnosť pohlaví či sexuálnu rôznorodosť. LDP sa často považuje za hlavného oponenta manželstiev osôb rovnakého pohlavia a ďalších práv pre LGBT+ ľudí.

Kišidove slová vyvolali vlnu kritiky v radoch opozičných poslancov a LGBT+ aktivistov, ktorí sa domnievajú, že premiér sa tak snaží vyhovieť ultrakonzervatívnym členom vlastnej strany.

Japonský premiér na februárovom stretnutí s predstaviteľmi LGBT+ osôb povedal, že „pociťuje silnú potrebu diskusie“ a bude brať do úvahy názor verejnosti i poslancov, ako i rozsudky vo viacerých prebiehajúcich súdnych konaniach a opatrenia miestnych samospráv.

Aktivisti vyzývajú vládu, aby prijala antidiskriminačnú legislatívu ešte predtým, ako bude Japonsko v máji hosťujúcou krajinou summitu G7. Japonsko je totiž jediným štátom u z tejto skupiny, ktorá manželstvá osôb rovnakého pohlavia neuznáva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet