Na hlavný obsah

V škole nemajú teplú vodu, plyn ani elektrinu. Učitelia podali krátko pred maturitami hromadné výpovede

Od konca minulého roka nedostali výplaty.

V škole nemajú teplú vodu, plyn ani elektrinu. Učitelia podali krátko pred maturitami hromadné výpovede
Na snímke budova Súkromnej školy umeleckého priemyslu v Kremnici. Foto: RTVS

Zamestnanci Súkromnej školy umeleckého priemyslu (SŠUP) a Súkromného gymnázia v Kremnici podali hromadné výpovede. Od konca minulého roka totiž nedostali výplaty. Zriaďovateľ oboch škôl – švédska spoločnosť, má pre exekúciu zablokované účty. Školy na konci školského roka pravdepodobne zaniknú.

Monika Pittnerová učí na SŠUP v Kremnici už 20 rokov, no o pár dní dá výpoveď spolu s ďalšími učiteľmi. Od decembra minulého roka totiž nedostali výplatu.

„My sme sa rozhodli, že pomôžeme maturantom a zostaneme do písomných maturít. Pripravíme ešte maturantov na písomné maturity, lebo by bol veľký problém ich rýchlo presunúť,“ uviedla.

Majiteľ súkromných škôl – švédsky podnikateľ Kemel Benali, so zamestnancami podľa učiteľky od začiatku roka nekomunikuje. Podali na neho trestné oznámenie.

„Banskobystrický samosprávny kraj dostal mňa aj študentov do neistej situácie tým, že zablokoval náš bankový účet. Následkom bolo, že sme nemohli vyplatiť učiteľov a školské účty za energie a podobne. Nemohli sme nechať školu otvorenú,“ uviedol zriaďovateľ SŠUP v Kremnici Kemel Benali.

Zriaďovateľ dlží kraju viac ako 115 000 eur

Podľa vedenia kraja je rozhodnutie súdu, ktoré nariaďuje zriaďovateľovi uhradiť kraju viac ako 115 000 eur, platné už takmer rok.

„Nie je pravda, že by kraj akýmkoľvek spôsobom podnikal kroky, aby bol narušený vyučovací proces. Kraj pristúpil k jeho vymáhaniu až po tom, ako samotný pán Benali ohrozil finančný proces tým, že prestal platiť za energie a musel nechať študentov doma,“ uviedla hovorkyňa Banskobystrického samosprávneho kraja Lenka Štepáneková.

Situácii v kremnických súkromných školách sa venoval redaktor Peter Mútňan:

V škole aktuálne nemajú teplú vodu, plyn ani elektrinu a zvyšné dve triedy maturantov sa preto vzdelávajú už niekoľko mesiacov dištančne.

Na písomné maturity sa spolu 22 žiakov presunie do vedľajšej školy pre sluchovo postihnutých. Na praktickú formu maturít, ktoré sa budú konať v máji, však musia žiaci umeleckých odborov prestúpiť na iné školy.

Podľa rodičov maturantov by mal o konaní a podmienkach praktickej formy maturít rozhodnúť poverený minister školstva Ján Horecký. Plánujú za ním ísť po písomných maturitách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny