Na hlavný obsah

Zdražovanie sa dotklo aj univerzitných jedální. Študenti žiadajú štát, aby im na stravu prispieval viac

V priemere teraz platia 4,50 eura.

Zdražovanie sa dotklo aj univerzitných jedální. Študenti žiadajú štát, aby im na stravu prispieval viac
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Univerzitné jedálne hlásia zdražovanie. Dotácie na stravovanie ostávajú rovnaké. Študenti dnes zaplatia za obed v priemere 4,50 eura. Žiadajú preto, aby im štát viac prispel. Zdražovanie na vlastnej koži pocítila aj študentka Katarína, ktorej náklady na stravovanie výrazne stúpli.

„Ceny sa zdvihli v normálnych jedálňach na 4,40 eur. V nejakých minútkových jedálňach, menších jedálňach, bufetoch na päť eur. Ceny vystúpili skoro na 100 eur mesačne. Ovplyvnilo ma to v tom, že musím omnoho viac variť doma,“ tvrdí študentka Katarína Strauszová.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Andrea Škutová:

Z pohľadu univerzít a jedální bolo zvyšovanie cien obedov nevyhnutné. „K miernemu navýšeniu cien sme museli pristúpiť v našich jedálňach. Išlo o navýšenie 20 – 80 centov. Nateraz žiadne zvyšovanie neplánujeme, aj keď to do budúcna nevylučujeme,“ uviedla referentka oddelenia pre vonkajšie vzťahy Univerzity Komenského Lucia Valjentová.

„To je živý proces. Tam máte rôzne aspekty – cena potravín, práce, nájom, elektrina, energie atď. Čiže od toho sa to odvíja,“ podotkol vedúci univerzitnej jedálne Peter Simon. Napriek tomu, že sa cena obedov zvyšuje, väčšina študentov stále preferuje stravovanie v univerzitných jedálňach. Študentská rada VŠ žiada, aby štát študentom prispieval na stravu vyššou sumou.

,,Požadujeme, aby sa to zvýšilo aspoň na sumu 2,50 eur. Momentálne je to na sume 1,50 eur. Myslíme si, že pri súčasnej miere inflácie to nie je dostatočný príspevok pre študentov,“ povedala predsedníčka Študentskej rady vysokých škôl Zuzana Hozlárová.

Študentská rada VŠ každoročne požaduje navýšenie dotácie. Aktuálne vzrástla na začiatku tohto roka o 10 centov. Zástupcovia študentov požadovali viac, no ministerstvo školstva im nevyhovelo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika