Na hlavný obsah

Ceny zeleniny stále rastú. Obchodníci sa domnievajú, že pomôže oteplenie, poľnohospodári sú skeptickí

Môže za to počasie v južnej Európe a severnej Afrike.

Ceny zeleniny stále rastú. Obchodníci sa domnievajú, že pomôže oteplenie, poľnohospodári sú skeptickí
Ceny zeleniny išli hore o 20 %. Foto: TASR

Za kilogram rajčín takmer sedem eur. Pri nákupe potravín máme opäť o čosi hlbšie do vrecka. Môže za to najmä nepriaznivé počasie a nízka úroda v južnej Európe a severnej Afrike, odkiaľ mnohé typy zeleniny dovážame. Podľa zástupcu obchodníkov sa situácia zlepší, keď sa oteplí. Poľnohospodári sú však menej optimistickí.

Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Soňa Otajovičová.

Drahšie šaláty, paradajky či paprika. Zeleninárov v Európe zastihla nielen nepriaznivá vlna chladného počasia, ale aj vysoké ceny energií. Väčšina zeleniny sa totiž v zimnom období pestuje v skleníkoch a výrobné náklady, sa tak prirodzene zvýšili.

„Pod vysoké ceny sa ale sčasti podpísala aj končiaca sa sezóna a vyprázdňovanie skladov, obmedzenie exportu zeleniny – napríklad Turecko alebo Maroko pozastavilo vývozy zeleniny. No a samozrejme aj energetická kríza ako dôsledok vojny na Ukrajine,“ vysvetlila hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová.

Marek Krajčovič zo Slovenskej aliancie moderného obchodu hovorí, že zelenina je drahšia už niekoľko týždňov a nie je to len otázka posledných dní. Dodáva však, že ceny zeleniny išli hore o 20 %. pôjdu opäť dole. „postupným otepľovaním by sa situácia mohla zlepšovať. Nová úroda by mohla znížiť tento nedostatok a následne aj upraviť pozitívnejšie ceny,“ tvrdí Krajčovič.

Nová úroda nemusí situáciu obrátiť

Poľnohospodári však majú iný názor. Podľa SPPK sa nedostatok zeleniny týka celého sveta a preto sa nemôžeme spoľahnúť, že nová úroda situáciu výrazne ovplyvní. Nedostatku zeleniny čelí aj Veľká Británia, kde ju nazvali šalátová kríza.

Podľa agentúry Reuters je situácia na ostrovoch už taká kritická, že reťazce predávajú uhorky, rajčiny či papriku zákazníkom na prídel. Šéf parlamentného výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Jaroslav Karahuta si nemyslí, že podobná situácia by čakala aj nás.

„Zeleniny je zatiaľ dosť. Myslím si, že nie je dôvod, aby sa robili prídelové opatrenia. Skôr je treba hľadať možnosti, ako podporiť našich zeleninárov, aby sa zvýšila ich produkčná schopnosť,“ podotkol.

Údaje Štatistického úradu z januára ukazujú, že potraviny sú v porovnaní s minulým rokom celkovo drahšie takmer o 30 %. Zelenina išla hore o 20 %.

Rastúcim cenám zeleniny sa v Správach RTVS o 19.00 h venovala aj redaktorka Barbora Šišoláková:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika