Na hlavný obsah

Zelenskyj navštívil Chersonskú oblasť. Obyvateľom prisľúbil jej obnovu

V minulom roku ju čiastočne ukrajinskí obrancovia oslobodili od ruských inváznych vojsk. 

Zelenskyj navštívil Chersonskú oblasť. Obyvateľom prisľúbil jej obnovu
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok (23. 3.) oznámil, že navštívil juhoukrajinskú Chersonskú oblasť, ktorú čiastočne v minulom roku ukrajinskí obrancovia oslobodili od ruských inváznych vojsk. 

Prezident vo štvrtok na telegrame zverejnil zábery zo svojej cesty do boja poničenej obce Posad-Pokrovske, kde prisľúbil obnovu tohto miesta aj všetkých Rusov poničených miest a obcí. Zelenskyj o deň skôr navštívil vojakov na prednej bojovej línii blízko ukrajinského Bachmutu.

„Pracovná cesta do Chersonskej oblasti. Dedina Posad-Pokrovske, kde bolo v dôsledku masívnej ruskej agresie poškodených mnoho budov a objektov sociálnej infraštruktúry. Teraz sa tu obnovujú dodávky elektriny a vody, opravuje sa lekárska ambulancia a ľudia sa vracajú späť,“ uviedol Zelenskyj v príspevku na sociálnej sieti.

„Hovoril som s miestnymi obyvateľmi o ich aktuálnych problémoch a potrebách. Všetko obnovíme a znova postavíme. Rovnako ako každé mesto a dedinu, ktoré prišli k ujme kvôli ruským okupantom, „dodal prezident. Obec Posad-Pokrovske sa nachádza západne od Chersonu, zhruba na polovici cesty do Mykolajivu.

Cherson bol jediným ukrajinským oblastným centrom, ktorého sa Rusi od začiatku svojej invázie vlani vo februári zmocnili. Ukrajinská armáda mesto oslobodila po mesiacoch ruskej okupácie vlani v novembri, Zelenskyj Cherson krátko nato navštívil.

Ruské invázne sily sa medzitým stiahli na náprotivný breh rieky Dneper a odvtedy Cherson a jeho okolie pravidelne ostreľujú. Obeťami ruského ostreľovania sa tam stali desiatky civilistov, napísala stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe.

V stredu (22. 3.) ukrajinský prezident navštívil vojakov na poprednej bojovej línii blízko ukrajinského Bachmutu, ktorý Ukrajina už mesiace bráni proti intenzívnym ruským útokom. Taktiež o tejto svojej ceste informoval Zelenskyj v príspevku na sociálnych sieťach, v ktorom tiež ocenil hrdinstvo ukrajinských bojovníkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet