Na hlavný obsah

Žilinka nesúhlasí s trestaním vedenia nemocníc za nedostatok zdravotníkov

Podľa generálneho prokurátora to nerieši problém s nedostatkom personálu.

Žilinka nesúhlasí s trestaním vedenia nemocníc za nedostatok zdravotníkov
Na snímke generálny prokurátor SR MaroŠ Žilinka. Foto: TASR

Generálny prokurátor Maroš Žilinka odmieta zavedenie nového trestného činu ohrozenia poskytovania zdravotnej starostlivost. Znamenal by tresty za nezabezpečenie dostatočného počtu zdravotníkov v nemocniciach. Informoval o tom na sociálnej sieti.

Žilinka hovorí o neopodstatnenej a bezúčelnej kriminalizácii konania, ktorá nie je nevyhnutná a ani neprispeje k dosiahnutiu sledovaného cieľa – vyriešeniu akútneho personálneho problému v zdravotníctve a zabezpečeniu jeho funkčnosti.

„Apelujem na všetky zodpovedné subjekty, aby k legislatívnemu procesu vedúcemu k zavádzaniu nových skutkových podstát trestných činov pristupovali na základe poctivej odbornej diskusie a zváženia nevyhnutnosti úpravy spoločenských vzťahov normami trestného práva ako krajného prostriedku,“ dodal.

Ministerstvo spravodlivosti SR navrhuje zaviesť nový trestný čin ohrozenia poskytovania zdravotnej starostlivosti. Jeho spáchanie má spočívať v porušení povinnosti zabezpečiť počet lekárov, zdravotných sestier alebo pôrodných asistentiek, určenej v osobitnom predpise.

V závislosti od závažnosti previnenia sa navrhuje trestná sadzba v rozmedzí od troch do 15 rokov väzenia. Návrh vychádza z memoranda o zlepšení systému zdravotníctva medzi vládou SR a Lekárskym odborovým združením.

Dočasne poverený minister spravodlivosti Viliam Karas verí, že daný návrh novely Trestného zákona neprejde. Podpisom memoranda s Lekárskym odborovým združením tlmočil vláde svoj jasný nesúhlas s navrhovaným znením novej skutkovej podstaty trestného činu.

Téme sa v Správach RTVS o 19.00 venovala aj redakcia a redaktorka Katarína Wildová:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko