Na hlavný obsah

Zomrel český vojnový veterán a bývalý pilot britského letectva Emil Boček

Bol posledným žijúcim pilotom RAF českého pôvodu.

Zomrel český vojnový veterán a bývalý pilot britského letectva Emil Boček
Vojnový veterán a bývalý pilot Emil Boček. Foto: ČTK/Ondřej Deml

Zomrel vojnový veterán a bývalý český stíhací pilot britského Kráľovského letectva (RAF) Emil Boček, ktorý mal 100 rokov. O úmrtí rodáka z Brna, posledného žijúceho pilota RAF českého pôvodu, informovalo v sobotu (25. 3.) na facebooku Komunitné centrum vojnových veteránov Brno.

Bočkovu smrť potvrdil aj Ivo Zelinka, vedúci komunikačného oddelenia generálneho štábu, s odvolaním sa na informácie od Bočkovej rodiny. Boček bol rodákom z brnianskej mestskej časti Tuřany a naposledy žil v jednom z brnianskych domovov pre seniorov.

Boček odišiel bojovať z nacistami okupovaného Československa vo veku 16 rokov. Zúčastnil sa bojov o Francúzsko, potom vstúpil do RAF v Británii, kde pracoval ako mechanik. Letecký výcvik absolvoval v Kanade.

Od roku 1944 sa zúčastňoval na vzdušných bojoch v radoch československej 310. stíhacej letky britského letectva na lietadlách Spitfire. Na svojom konte má 26 operačných letov, pričom nalietal 73 hodín a 50 minút.

Krátko po druhej svetovej vojne odišiel Boček do civilu a nezdieľal osud svojich bývalých spolubojovníkov, ktorí sa stali po komunistickom prevrate terčom represií alebo emigrovali.

„Generál Boček mal šťastie, unikol prenasledovaniu. V marci 1946 demobilizoval a odišiel do civilného zamestnania,“ povedal nedávno historik Jan Břečka. Boček pracoval najprv ako automechanik, potom ako sústružník.

Za svoje bojové hrdinstvo dostal vysoké československé a britské vojnové vyznamenania. V roku 2010 mu český prezident Václav Klaus udelil najvyššie štátne vyznamenanie Rad Bieleho leva III. triedy.

V roku 2019 mu zas prezident Miloš Zeman udelil rovnaký rad najvyššej triedy. Boček vo februári oslávil 100. narodeniny, ku ktorým mu listom zablahoželal aj britský kráľ Karol III.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet