Na hlavný obsah

Časť novej úrody sa farmárom podarí uskladniť. Majitelia skladov im ponúkajú priestory

Vojde do nich 2,5 milióna ton obilia. To však nepostačuje.

Časť novej úrody sa farmárom podarí uskladniť. Majitelia skladov im ponúkajú priestory
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Majitelia skladov ponúkajú farmárom priestory na novú úrodu. Vojde do nich 2,5 milióna ton obilia. Toto riešenie však nepostačuje. Producenti potrebujú svoju úrodu predať. Problém riešia ministri pôdohospodárstva na európskej úrovni.

Farmári, ktorým sa nepodarilo predať vlaňajšiu úrodu, môžu novú úrodu obilia uskladniť hneď po žatve. „Voľnej kapacity bude zhruba 2 až 2,5 milióna ton. Prvá pôjde repka, potom postupne pšenica, jačmeň a bude to pokračovať až do novembra kukuricou,“ vysvetlil predseda Zväzu výrobcov krmív, skladovateľov a obchodných spoločností Marián Uhrík.

Dodáva, že ani táto pomoc pestovateľom obilia stačiť nebude. Vyprodukujú totiž nie 2,5 milióna, ale takmer 5 miliónov ton obilia. No a okrem vlaňajšej slovenskej úrody máme v skladoch aj tú dovezenú.

„Je tu uskladnených zhruba 350-tisíc ton obilnín z Ukrajiny, najmä kukurice. Veľký problém je, že nemôžeme tieto naše obilniny exportovať, najmä do Nemecka a Holandska. Do týchto krajín, ktoré sú tiež plné ukrajinskej pšenice,“ dodal Uhrík.

Téme ukrajinského obilia sa venovala redaktorka RTVS Monika Maťová:

Prebytok vlaňajšej úrody a súčasne lacné, dovezené obilie spôsobili kolaps vo všetkých štátoch, cez ktoré prechádza jeho tranzit, pôvodne smerujúci do tretích krajín. „Nielen slovenskí poľnohospodári, ale aj českí, maďarskí, poľskí, rumunskí a bulharskí vyzývajú Európsku komisiu, aby v máji alebo v júni nepredlžovala o rok bezcolný a bezkvótový styk. Jednoznačne pomôže znovuzavedenie colného a kvót na dovoz obilia z Ukrajiny,“ uviedol predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho.

Prebiehajú rokovania na pôde Európskej komisie

Ministri agrorezortov Únie v týchto dňoch s predstaviteľmi Európskej komisie o kritickej situácii rokujú. Aj o opätovnom zavedení dovozného cla. „Európska komisia nateraz nechcela hovoriť o zavedení dovozných ciel,“ priblížil poverený minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan (nom. OĽANO).

Brusel chce dosiahnuť, aby štáty zrušili jednostranný zákaz dovozu vybraných produktov z Ukrajiny výmenou za zákaz dovozu zo strany Únie. Zatiaľ však bez dohody na konkrétnych plodinách a termíne trvania zákazu.

„Akýkoľvek zákaz zo strany Európskej komisie bude platiť do 5. júna. Od piateho júna sa opäť predĺži bezcolný styk. Bez akýkoľvek colných bariér sa teda bude môcť ukrajinská produkcia predávať voľne v Európe,“ dodal Vlčan.

Podľa ministra pôdohospodárstva sa viacerí ministri prikláňali k slovenskému návrhu, aby ukrajinská vláda za peniaze zo Svetového potravinového programu skúpila úrodu ukrajinských farmárov a zabezpečila jej tranzit mimo štátov Únie. V rokovaní budú pokračovať o dva dni.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko