Na hlavný obsah

Pre vraždu blogera v Petrohrade zadržali ženu. Podľa Moskvy sa do atentátu zapojili ľudia okolo Navaľného

Explózia zranila 32 ľudí.

Pre vraždu blogera v Petrohrade zadržali ženu.  Podľa Moskvy sa do atentátu zapojili ľudia okolo Navaľného
Propagandistický a provojnový bloger píšuci pod pseudonymom Vladlen Tatarskij diskutuje počas besedy pred výbuchom v petrohradskej kaviarni, ktorá je spájaná s majiteľom Vagnerovej skupiny Jevgenijom Prigožinom. Foto: TASR/AP

Ruské úrady oznámili zadržanie ženy podozrivej z vraždy vojenského blogera Vladlena Tatarského, ktorá sa odohrala v nedeľu (2. 4.) v petrohradskej kaviarni. Stalo sa tak nedlho po tom, ako agentúra Interfax informovala, že jej skoršia správa o zadržaní tejto ženy sa zatiaľ nepotvrdila. Zadržanou ženou je Darja Trepovová, narodená v roku 1997.

Na videozázname zverejnenom ruským ministerstvom vnútra priznáva, že na miesto atentátu priniesla predmet, ktorý neskôr explodoval. Úrady zároveň aktualizovali bilanciu zranených z 25 na tridsaťdva. Podľa ministerstva zdravotníctva je desať z nich v ťažkom stave.

„Priniesla som tam sošku, ktorá vybuchla,“ uviedla na videu žena vypočúvaná niekým, kto nie je vidieť v zábere. Odmietla ale odpovedať na otázku, kto jej sošku odovzdal, načo asi 20-sekundový záznam náhle končí.

O zadržaní ženy v pondeok (3. 4.) dopoludnia informoval ruský vyšetrovací výbor, ktorý v Rusku plní úlohu kriminálnej ústredne. Oznámeniu predchádzala správa agentúry Interfax, že žena sa skrýva.

Téme sa v reportáži venoval redaktor RTVS Kamil Kolenič:

Bloger zahynul pri výbuchu v kaviarni počas takzvaného vlasteneckého večera. Vyšetrovatelia sa podľa Interfaxu domnievajú, že sa tak stalo po tom, čo mu žena dala ako darček sadrovú sošku. Podľa prvých správ bolo v tejto soške zrejme ukryté po domácky vyrobené výbušné zariadenie. Petrohradský informačný portál Fontanka zverejnil fotografie, ktoré údajne zachytávajú ženu chvíľu po odovzdaní sošky.

Zástupca proruských separatistov na východnej Ukrajine Denis Pušilin a hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová v nedeľu z blogerovej vraždy obvinili Kyjev.

Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) k tomu v aktuálnej správe o vývoji ruskej invázie na Ukrajinu uvádza, že Zacharovová a Pušilin „podľa všetkého ignorujú skutočnosť, že Tatarský a ďalší vojnoví blogeri bežne kritizujú ruské ministerstvo obrany a rezort zahraničia“.

Podľa poradcu ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajla Podoljaka je smrť Tatarského výsledkom vnútorných bojov a rivality medzi rôznymi skupinami v Rusku.

Inštitút pre štúdium vojny

Inštitút pre štúdium vojny zároveň podotkol, že Tatarský síce bol „prominentnou postavou v ruskom nacionalistickom provojnovom informačnom priestore, nie však výrazne viac ako niektorí iní“.

Americkí analytici sa preto prikláňajú k verzii, že atentát naneho je súčasťou širšej eskalácie vnútorných konfliktov v Rusku týkajúcich sa Vagnerovej skupiny a jej šéfa Jevgenija Prigožina.

Atentát na blogera môže byť varovaním pre Prigožina. On v čoraz väčšej miere spochybňuje zásadné tvrdenie Kremľa o vojne na Ukrajine, píše sa v správe ISW. Cieľom ruských činiteľov podľa nej môže byť využiť tento atentát na posilnenie autocenzúry v radoch tej časti ruskej spoločnosti. V nej mnohí kritizujú vývoj takzvanej špeciálnej vojenskej operácie.

Táto udalosť ďalej prehĺbi rozdelenie v komunite ruských vojnových blogerov. To môže v dôsledku hrať v prospech snáh Kremľa konsolidovať kontrolu nad informačným priestorom.

Reakcia Moskvy

Nedeľňajší atentát naplánovali ukrajinské rozviedky v súčinnosti so spolupracovníkmi väzneného ruského opozičného predstaviteľa Alexeja Navaľného. Tvrdí podľa agentúry Interfax ruský protiteroristický výbor (NAK).

Ruský prezidentský hovorca Dmitrij Peskov v pondelok zavraždenie blogera označil za teroristický čin. Uviedol, že za ním pravdepodobne stojí Kyjev.

„Teroristický čin, ktorý sa odohral 2. apríla v Petrohrade. Bol namierený proti známemu novinárovi Vladlenovi Tatarskému. Naplánovali ho ukrajinské rozviedky so zapojením agentov z radov osôb, ktoré spolupracujú s takzvaným Fondom boja proti korupcii Navaľného,“ citovala agentúra Interfax vyhlásenie NAK.

Protiteroristický výbor zároveň uviedol, že tiež Trepovová, ktorú v pondelok zadržali úrady v súvislosti s úmrtím Tatarského, je Navaľného aktívnou podporovateľkou. Navaľného Fond boja proti korupcii ruské úrady v roku 2021 označili za extrémistický a zakázali jeho činnosť.

„Je to teroristický čin, videli sme oznámenie NAK,“ oznámil podľa agentúry TASS Peskov. „Sú dáta, podľa vyjadrenia NAK, že sa ukrajinské rozviedky mohli zapojiť do naplánovania tohto teroristického činu,“ uviedol tiež hovorca Kremľa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet