Na hlavný obsah

Na Slovensko mieri poľský obchodný reťazec. Zákazníkov lákajú jeho ceny

Ide o reťazec Biedronka.

Na Slovensko mieri poľský obchodný reťazec. Zákazníkov lákajú jeho ceny
Na snímke je pobočka poľského obchodného reťazca Biedronka. Foto: RTVS

Na Slovensko mieri nový obchodný reťazec. Poľský supermarket, ktorý má v logu lienku, zvažuje expanziu do okolitých krajín. Mala by to byť poľská Biedronka, kde už teraz nakupuje množstvo Slovákov. Lákajú ich ceny.

„Uvažujeme o rozvoji nášho obchodného modelu v inej krajine, ktorou môže byť Slovensko alebo Rumunsko. Nachádzame sa vo fáze podrobného prieskumu a analýzy trhu,“ uviedol Arkadiusz Mierzwa, riaditeľ komunikácie obchodného reťazca Biedronka.

Slovensko si nevybrali náhodou. U našincov je táto sieť pomerne známa. „V Poľsku sú ceny potravín lacnejšie ako na Slovensku v podstate o 24 percent. Čiže mnohí Slováci zo severného Slovenska z prihraničných oblastí pravidelne praktizujú nákupnú turistiku do Poľska,“ skonštatovala ekonomická analytička Eva Sadovská.

Expanzii poľského supermarketu sa v reportáži venovali redaktorky RTVS Iveta Ratkovská a Karolína Janičíková:

Pre obyvateľov hraničnej obce Mníšek nad Popradom je nakupovanie v poľskom reťazci prvá voľba. Prejdú totiž cez tento hraničný most a o niekoľko sto metrov ďalej sa nachádza poľský supermarket. Do Starej Ľubovne to majú oveľa ďalej. Chodia však aj Slováci zo vzdialenejších miest. Kvalite potravín dôverujú a rozhodujúca je aj tak cena.

Klienti supermarketu si chvália pomer ceny a kvality tovaru. Príchod poľského reťazca na Slovensku by pomohol podľa obchodníkov zvýšiť konkurenciu.

„Ak sa potvrdí táto investícia , tak pre spotrebiteľov je to určite dobrá správa , pretože akákoľvek konkurencia tlačí objektívnejšie ceny nadol,“ myslí si predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu Martin Krajčovič.

Či by reťazec dokázal aj v našich podmienkach udržať také ceny ako v Poľsku, na to dnes spotrebiteľom nikto nedokáže odpovedať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika