Na hlavný obsah

NASA predstavila posádku misie Artemis II. K Mesiacu prvýkrát poletia žena aj černoch

Zemskú družicu by mali obletieť koncom roka 2024.

Posádka misie Artemis II - (zľava) Jeremy Hansen, Christina Kochová, Victor Glover a Reid Wiseman.
Posádka misie Artemis II – (zľava) Jeremy Hansen, Christina Kochová, Victor Glover a Reid Wiseman.Foto: Twitter/NASA

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) v pondelok (3. 4.) oznámil mená štyroch astronautov, ktorí koncom roka 2024 obletia Mesiac. Lunárnej misie sa prvýkrát zúčastní žena, elektroinžinierka Christina Kochová, a černoch, pilot Victor Glover. 

Ku dvojici sa pripoja astronauti Reid Wiseman a Kanaďan Jeremy Hansen, informovala vesmírna agentúra. Troch Američanov a Kanaďana predstavili pri slávnostnom ceremoniáli v Houstone, kde sídli riadiace stredisko misie Artemis.

Vlani v decembri sa úspešne dokončila misia Artemis I, keď modul Orion obletel Mesiac a dostal sa ďalej od Zeme, ako ktorékoľvek iné kozmické plavidlo navrhnuté pre posádku.

Misia Artemis II, pri ktorej modul obkrúži prirodzenú zemskú družicu s posádkou, je v pláne na konci roka 2024. Cesta by mala trvať zhruba desať dní. Pristátie na Mesiaci, pre ktoré by mala pripraviť pôdu predstavená štvorica, sa plánuje na rok 2025.

Posádke bude veliť Wiseman. Štyridsaťsedemročný pilot sa pozrel do vesmíru už v roku 2015. Zúčastnil sa misie na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS). Pripojí sa k nemu rovnako starý pilot Hansen, ktorý Zem opustí prvýkrát.

O niečo skúsenejšia je 44-ročná Kochová, ktorá je držiteľkou rekordu v dĺžke nepretržitého pobytu ženy vo vesmíre, ktorý predstavuje 328 dní. Spolu s astronautkou Jessicou Meirovou sa v októbri 2019 zúčastnila prvého čisto ženského výstupu do vesmíru.

Posádku doplní Glover, ktorý sa stal prvým Afroameričanom, ktorý prebýval na ISS šesť mesiacov. „To je veľký deň. Máme čo oslavovať. Je to oveľa viac ako len štyri mená, ktoré oznámili,“ povedal Glover.

Začiatok novej éry?

Výberom ženy a astronauta inej ako bielej pleti NASA plní svoj sľub, že do svojho výskumného úsilia vnesie väčšiu rozmanitosť. Všetkých predchádzajúcich misií na Mesiac sa zúčastnili belosi.

Štvorica teraz začne obdobie intenzívneho výcviku. Na konci budúceho roka v podstate zopakuje misiu Apollo 8, pri ktorej ľudská posádka prvýkrát opustila obežnú dráhu Zeme a vstúpila na obežnú dráhu Mesiaca. Najväčším rozdielom bude použitie technológie z 21. storočia, ktorú NASA vyvinula špeciálne pre misiu Artemis.

NASA zatiaľ nemá systém, ktorý by vedel dopraviť astronautov na povrch Mesiaca. Ten vyvíja spoločnosť SpaceX miliardára Elona Muska. Kozmická loď Starship má v najbližších týždňoch začať letové skúšky.

Ak sa zhruba desaťdňová misia vydarí, NASA chce približne do konca roka 2025 vysadiť na Mesiaci dvoch astronautov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet