Obedy zdraželi. Ich cena sa tento rok drží na ôsmich eurách. S nárastom príplatkov za prácu cez víkendy a sviatky môže cena jedla ešte rásť. Tento nárast ovplyvní pandémiou najviac zničené podnikanie – gastro. Zmení stravovacie návyky Slovákov.
Cena obedov v reštauráciách stúpla v niektorých regiónoch o vyše 40 percent. Vyplýva to z prieskumu agentúry Edenred. Reštaurácie cítia, že ľudia šetria. „Jedna z prvých vecí, na ktorých šetria, sú návštevy podnikov a reštaurácií. Aj obedové menu menej jedia,“ priblížil gastrošpecialista Oto Kóňa.
„Vidíme, že veľa podnikateľov je už teraz na konci so silami. Majú dlhy z pandémie a teraz sa prepadajú do ešte väčších dlhov. Vidíme, že veľa prevádzok krachuje, ale vidíme aj niektoré nové, ktoré otvárajú. A to aj vďaka zníženej DPH, ktorá je na 10 percentách,“ dodal.
Téme sa v Správach RTVS o 14.00 h venovala redaktorka Natália Krížová:
Podľa odborníka, by sa dalo gastru pomôcť sezónnym zamestnávaním, ktoré prinesie flexibilitu a nižšími odvodmi, ako to majú v iných krajinách Európskej únie.
„My sme to skôr urobili spôsobom, že sme znížili gramáž a zachovali kvalitu. Snažili sme sa ceny zvýšiť veľmi mierne, pretože si uvedomujeme, že ako metropola v porovnaní s Budapešťou a Prahou sme už aj tak dosť drahý,“ uviedol majiteľ reštaurácie Maroš Ihnát.
Najviac zdraželi obedy – skoro o 44 percent v Trenčianskom kraji. V marci ľudia priemerne zaplatili 7,90 eur, kým vlani v marci sa ceny pohybovali na úrovni 5,50 eur.
Na zdražovanie obedov zareagovalo aj ministerstvo práce. Od prvého mája sa minimálna hodnota stravného lístka zvyšuje na 5,40 eur.