Na hlavný obsah

Minimálna hodnota stravných lístkov by mala vzrásť

Ide o reakciu na ceny jedál v reštauráciách.

Minimálna hodnota stravných lístkov by mala vzrásť
Na snímke gastrolístky. Foto: TASR

Minimálna hodnota stravného lístka by mala dosiahnuť 5,48 eura. Návrh je v legislatívnom procese. V piatok (24. 3.) o tom informovalo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR.

MPSVR tak reaguje na vývoj indexu cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauračnom stravovaní. V januári podľa rezortu práce dosiahol mesačný kumulovaný index cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauračnom stravovaní 107 %. Ide o zvýšenie o sedem percentuálnych bodov oproti mesiacu, podľa ktorého naposledy upravili stravné. Tým splnili podmienku na zvýšenie súm stravného pri pracovných cestách.

Stravné by sa zvýšilo pri pracovných cestách trvajúcich päť až 12 hodín na 7,30 eura zo 6,80 eura. Na pracovnej ceste v trvaní od 12 do 18 hodín by vzrástlo na 10,90 eura z 10,10 eura. Pri pracovnej ceste nad 18 hodín by zamestnanci mali nárok na stravné vo výške 16,40 eura.

Minimálna hodnota stravovacej poukážky je podľa Zákonníka práce 75 % stravného pre pracovné cesty od päť do 12 hodín. Pri sume stravného 7,30 eura bude teda minimálna hodnota stravovacej poukážky 5,48 eura. Zákonník práce určuje minimálnu hodnotu stravovacej poukážky, zamestnávateľ sa môže rozhodnúť poskytovať ju vo vyššej hodnote.

Účinnosť opatrenia by závisela od dĺžky legislatívneho procesu, ktorý sa začal zverejnením predbežnej informácie. Predpokladaný termín začatia medzirezortného pripomienkového konania je apríl. Naposledy sa sumy stravného pri pracovných cestách zvýšili opatrením ministerstva práce na začiatku roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika