Na hlavný obsah

Pápež František sa v Budapešti stretol s utečencami z Ukrajiny. Veriacich vyzval, aby nezabúdali na chudobných

Svätý Otec je na trojdňovej návšteve Maďarska.

Pápež František sa v Budapešti stretol s utečencami z Ukrajiny. Veriacich vyzval, aby nezabúdali na chudobných
Pápež František sa stretol s utečencami a chudobnými v Katedrále sv. Alžbety v Budapešti. Foto: TASR/AP

Pápež František sa v sobotu (29. 4.) v budapeštianskom chráme svätej Alžbety stretol s utečencami a ľuďmi v núdzi a vypočul si príbehy niektorých z nich. Veriacich tiež vyzval, aby na chudobných a núdznych nikdy nezabúdali, pretože najviac potrebujú pomoc ostatných, napísal server Vatican News.

Pápež je druhým dňom na návšteve Maďarska, ktorého vláda pod vedením premiéra Viktora Orbána zaujala voči migrantom prichádzajúcim z krajín mimo EÚ veľmi tvrdý postoj.

Do chrámu dorazilo na stretnutie s pápežom asi 600 ľudí, medzi ktorými boli utečenci z Ukrajiny, ale tiež z Pakistanu, Afganistanu, Iraku, Nigérie alebo ďalších afrických krajín. Maďarsko teraz hostí asi 35-tisíc utečencov z Ukrajiny.

„Potrebujeme cirkev, ktorá plynule hovorí jazykom aktívnej lásky,“ zdôraznil pápež v budapeštianskom Kostole sv. Alžbety na Námestí ruží. Hlava katolíckej cirkvi vyjadrila poďakovanie maďarskej cirkvi za jej oddanosť aktívnej láske a za „nielen veľkodušné, ale aj nadšené“ prijatie tých, čo utekajú pred vojnou na Ukrajine.

Pápež dlhodobo vyzýva európske krajiny, aby v rámci svojich možností boli ústretové k ľuďom utekajúcim pred konfliktmi a chudobou. Premiér Orbán je dobre známy svojím odmietavým postojom k prijímaniu migrantov z moslimských krajín. Pritom sa prezentuje ako ochranca kresťanských hodnôt v Európe.

František sa stretol tiež s predstaviteľom ruskej pravoslávnej cirkvi – metropolitou Hilarionom. Hovorili spolu „vo vrúcnom tóne“ asi 20 minút, uviedol Vatikán.

Hilarion bol až do vlaňajška ako šéf oddelenia pre vonkajšie cirkevné vzťahy jedným z najviditeľnejších predstaviteľov ruskej pravoslávnej cirkvi. Patriarcha Kyrill ho však len niekoľko mesiacov po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu poslal do Maďarska, kde sa k pravoslávnej cirkvi hlási asi 2 300 ľudí.

Stretol sa s Orbánom aj Novákovou

V piatok (28. 4.) sa pápež stretol s prezidentkou Katalin Novákovou, premiérom Viktorom Orbánom, so zástupcami občianskej spoločnosti, ale tiež s biskupmi a duchovnými.

Novaková pri príležitosti pápežovej návštevy amnestovala niektorých väzňov, a to vrátane odsúdených pravicových extrémistov. Na slobodu vyšiel napríklad György Budaházy, ktorému tento rok odvolací súd udelil trest šesť rokov väzenia za teroristické aktivity.

Budaházyho odsúdili za útoky zápalnými fľašami okrem iného na poslancov vtedy vládnucich socialistov v rokoch 2007 až 2009. Má početných sympatizantov aj vo vládnej strane Fidesz, do ktorej patrí tiež prezidentka, napísala agentúra DPA.

Vyvrcholením jeho pobytu v Budapešti bude nedeľná (30. 4.) omša pod šírym nebom pred maďarským parlamentom.

Návštevu pápeža v Budapešti sleduje aj redaktor RTVS Radoslav Šebo:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet