Na hlavný obsah

Pohrebisko či kostol z čias stredoveku. Archeológovia pod trnavským námestím objavili prekvapivé nálezy

Námestie teraz rekonštruujú.

archeologička čistí nájdenú ľudskú kostru
Archeologický výskum na námestí v Trnave.Foto: RTVS

Prekvapivé nálezy objavili pod trnavským námestím. Teraz ho rekonštruujú. Výskum robí Katedra klasickej archeológie.

Na Námestí Slovenského národného povstania odkryli archeológovia počas prebiehajúcej rekonštrukcie nález, ktorý pripomína scénu z kriminálky.

,,Je to pohrebisko zo stredoveku. Podarilo sa nám odkryť päť hrobov,“ priblížil archeológ Filozofickej fakulty Trnavskej univerzity Erik Hrnčiarik.

Archeologickým nálezom z Trnavy sa venoval redaktor RTVS Vladimír Hulík:

Z predbežnej obhliadky sa vie, že všetci traja jedinci boli dospelí. „Na základe morfologických znakov na panvových kostiach to vyzerá na jedného muža a dve ženy,“ uviedla antropologička Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Silvia Bodoriková.

Podľa archeológa je však oveľa zaujímavejší iný nález. „Objavili sme kostol, ktorý pochádza zo stredoveku. Je zaujímavý tým, že sa nachádza mimo mesta, mimo hradieb a takých kostolov máme na Slovensku veľmi málo,“ dodal Hrnčiarik. Objavený kostol bol zasvätený svätému Ulrichovi – patrónovi rybárov.

Najstaršie záchytné parkovisko na Slovensku

Pohrebiskom a kostolom sa však nálezy nekončia. Aj naši predkovia mali problémy s parkovaním v centre.

,,Nachádzame sa na najstaršom záchytnom parkovisku na Slovensku. Vozy, ktoré smerovali do mesta, do neho po určitej dobe nemohli vstúpiť. Brána sa zavrela a tento spevnený priestor využívali na to, aby tu zaparkovali svoje vozy a koče,“ vysvetlil archeológ.

Archeologický výskum bol vopred naplánovaný. Koná sa súbežne s rekonštrukciou námestia, takže zdržanie prác a omeškanie nehrozia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny