Na hlavný obsah

Polícia prišla s inováciou: Seniorov pred podvodmi varujú už aj farári v kostoloch

Páchatelia sú totiž čoraz vynaliezavejší.

Polícia prišla s inováciou: Seniorov pred podvodmi varujú už aj farári v kostoloch
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Pri podvodoch na senioroch sú páchatelia čoraz vynaliezavejší. V snahe vylákať od starších ľudí peniaze sa vydávali za ich príbuzných, policajtov či lekárov. Inovatívna je však aj polícia, v Trenčianskom kraji spustili špeciálnu preventívnu akciu, do informovania zapojili kňazov.

Takmer dva milióny eur. Túto sumu podvodne vylákali páchatelia od seniorov za necelý rok. Emotívne príbehy s rôznymi legendami vyšperkovali tak, že nielen dôverčiví ľudia im ľahko uveria. Po inovatívnej zbrani siahla aj polícia, o podvodných praktikách varujú ľudí kňazi v kostoloch.

„Krajské riaditeľstvo policajného zboru v Trenčíne je zatiaľ jediné v rámci SR ktoré má takúto preventívnu aktivitu. Sú do toho zapojené všetky farnosti v rámci Trenčianskeho kraja,“ uviedla Ingrid Krajčíková, trenčianska krajská policajná hovorkyňa.

Šíreniu osvety pred podvodníkmi v trenčianskych kostoloch sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Dominika Kusá:

„Duchovní, kňazi vo farnostiach myslím si že stále majú dosah na ľudí, ktorí prichádzajú, vedia ich upozorniť aj na nové veci ktoré sa objavujú v tejto organizovanej trestnej činnosti,“ Milan Petrula, evanjelický farár. Farári si spôsob informovania určujú sami.

„Prezentujeme to v rámci farských oznamov, prezentujeme to potom na našej webovej stránke a na našej facebookovej stránke, posielame aj emaily v našej databáze farnosti,“ Igor Cingeľ, gréckokatolícky farár v Trenčíne.

„V rámci farských oznamov sa snažím prečítať vyjadrenie ktoré prišlo z polície. Potom to trocha okomentujem, vyzvem ľudí aby si dávali pozor,“ Miroslav Kukla, katolícky farár z Trenčína.

Osveta zaberá

Zvýšená informovanosť už prináša prvé ovocie. Ľudia sú ostražitejší. „Jedna pani mala aj takýto telefonát, s takým pokusom o podvod, tým že to počula vo farských oznamoch aj od svojich priateliek, kontaktovala políciu. Jednoznačne úspech,“ skonštatoval Cingeľ.

„Myslím si, že ľudia to ocenili, sama pani kostolníčka mi povedala, že jej susedu volali, že jej syn havaroval pritom ona má štyri dcéry,“ okomentoval jeden z prípadov Kukla.

„Takýchto akcií by bolo potrebné robiť po celom Slovensku, myslím si, že nielen dôchodcovia sa stávajú obeťami ale aj bežný človek,“ predsedníčka krajskej organizácie jednoty dôchodcov na Slovensku Eva Čížová.

V rámci celej krajiny informuje polícia o podvodníkoch seniorov v spolupráci s poštovými doručovateľmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny