Na hlavný obsah

Pomoc pre domácnosti s nízkym príjmom: Agrorezort navrhuje kreditné karty na nákup potravín

Nešlo by o efektívnu pomoc, tvrdí analytik.

Pomoc pre domácnosti s nízkym príjmom: Agrorezort navrhuje kreditné karty na nákup potravín
Ilustračná snímka platby kartou. Foto: Unsplash

Ministerstvo pôdohospodárstva navrhuje, aby nízkopríjmové domácnosti dostali od štátu kreditné karty na nákup potravín. Agrorezort im chce takto pomôcť s vysokými cenami v obchodoch. A zatiaľ čo ministerstvo práce s návrhom súhlasí, analytik hovorí, že takáto pomoc by nebola efektívna.

Potravinová inflácia sa šplhá k 30 percentám a agrorezort tento raz ako pomoc najviac ohrozeným domácnostiam navrhuje zaviesť systém kreditných kariet, ktoré by vydávali banky a ministerstvo práce by priamo na ne posielalo podporu určenú na nákup vybraných potravín.

Téme kariet na nákup potravín sa v relácii Rádiožurnál venovala redaktorka RTVS Soňa Otajovičová:

Dočasne poverený minister Samuel Vlčan hovorí, že vďaka kartám by štát mohol lepšie kontrolovať, na čo domácnosti peniaze využívajú.

„Je to pri niektorých sociálne odkázaných skupinách obyvateľstva lepšie urobiť takúto kontrolu využitia sociálnej podpory ako im dávať peniaze v hotovosti, lebo sa nedá skontrolovať, či tie peniaze nedali úžerníkovi,“ vysvetlil minister.

Poverený minister práce Milan Krajniak hovorí, že podpora by mohla byť súčasťou už fungujúcej pomoci. „Aktuálne distribuujeme pre najchudobnejšie rodiny takmer stotisíc potravinových balíčkov. Samozrejme, že takéto rodiny dostávajú pomoc v hmotnej núdzi a prípadne inflačnú pomoc. Ak sa k tomu zapoja karty, je to len otázka techniky,“ dodal.

Pomoc môže prehĺbiť finančný deficit štátu

Analytik inštitútu INESS Martin Vlachynský síce víta adresnosť návrhu, avšak upozorňuje, že už dnes majú slovenské verejné financie veľký deficit. Akákoľvek ďalšia pomoc ho len prehĺbi. Zdravý sociálny systém má byť podľa neho postavený na niekoľkých jednoduchých sociálnych dávkach.

„Máme tu nápad na kreditné karty na potraviny, vlaky zadarmo, obedy zadarmo. Systém sa mení na chaos. Naviac vytvára v ľuďoch nárokovú mentalitu – je veľmi ťažké potom vycúvať od takýchto opatrení, keď sa zistí, že sú zlé,“ skonštatoval Vlachynský.

Naopak, návrh ministra víta analytik občianskeho združenia Pracujúca chudoba Ján Košč. Myslí si, že podpora by mala byť smerovaná najmä na základné potraviny. Navrhuje, že by nízkopríjmové domácnosti mali v priemere na jednu osobu dostávať o 100 až 200 eur navyše.

Súčasná poverená vláda však pripúšťa, že realizáciu nemusí do konca volebného obdobia stihnúť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál