Na hlavný obsah

Pri Liptovskej Mare vyrastajú čierne stavby. Výstavba chát poškodila vzácne náleziská

Páchateľom hrozí trest.

Pri Liptovskej Mare vyrastajú čierne stavby. Výstavba chát poškodila vzácne náleziská
Pri Liptovskej Mare načierno - bez povolenia stavajú štyri rekreačné chaty. Foto: RTVS

Pri Liptovskej Mare načierno – bez povolenia – stavajú štyri rekreačné chaty. Podľa archeológa zničili cenné nálezy z bronzovej doby. Prípad už vyšetruje polícia, aj stavebný úrad. Tieto stavby si archeológ všimol náhodou, pri ceste okolo nahliadol do vykopaných základov a ostal v šoku.

,,Našla sa tam pekná keramika a hlavne veľká mazanica, ktorá je dokladom o pravekých obydliach s odtlačkami po koloch,“ uviedol archeológ Krajského pamiatkového úradu Žilina Martin Furman.

Pri obhliadke kôp hliny sa našli črepy – podľa archeológov sú z bronzovej doby. „Toto je väčší kúsok z nejakej väčšej zásobnice. Oxidačno-redukčný výpal, hrubozrnná keramika, praveká,“ dodal archeológ. Archeológovia nemali možnosť miesto preskúmať, keďže o stavbe nevedeli.

Nelegálnym rekreačným chatkám na Liptovskej Mare sa v reportáži venoval redaktor RTVS Milan Velecký:

„Bohužiaľ, na všetkých týchto štyroch čiernych stavbách, ktoré tu teraz postavili, sa zničili všetky archeologické situácie,“ skonštatoval Furman.

„Evidujeme trestné oznámenie vo veci podozrenia z prečinu neoprávneného uskutočňovania stavby a z prečinu znehodnocovania archeologického dedičstva. V súčasnosti sú vykonávané všetky potrebné úkony a opatrenia s cieľom riadneho objasnenia skutku,“ priblížila hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline Gabriela Kremeňová.

Páchateľovi hrozí trest

Páchateľovi hrozí až dvojročný trest. Stavajú na pozemkoch viacerých majiteľov. Tí neodpovedali, či vedia, kto na jeho pozemkoch stavia bez stavebného povolenia.

„Na našich pozemkoch sa nenachádza žiadne archeologické nálezisko a na žiadnej mape ani liste vlastníctva nie je vyznačená takáto informácia,“ uviedol zástupca vlastníka pozemku Milan Lupták. Podľa územného plánu zóny sa ku každej stavbe v tejto lokalite musí vyjadriť pamiatkový úrad.

„Keďže je to archeologické nálezisko nové, tak by sme určite predpísali archeologický výskum,“ skonštatoval Furman. Stavbu by to zdržalo o jeden až dva dni. Úrady však o nej nevedeli.

„Pre uskutočnenie predmetných stavieb stavebný úrad nevydal žiadne stavebné povolenie. Po vykonaní štátneho stavebného dohľad. Stavebný úrad bude konať v zmysle platný právnych predpisov,“ informovala Alena Mudríková zo Spoločného stavebného úradu Liptovský Mikuláš.

V tejto lokalite mesto ráta s výstavbou domov, ale so stavebnými povoleniami a v súlade s územným plánom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny