Na hlavný obsah

Súčasné fungovanie parlamentu môže poškodiť podnikateľské prostredie, zhodujú sa zamestnávatelia a odborári

Stovky predkladaných zákonov neprešli riadnym pripomienkovaním.

Súčasné fungovanie parlamentu môže poškodiť podnikateľské prostredie, zhodujú sa zamestnávatelia a odborári
Na snímke poslanci v pléne Národnej rady SR. Foto: TASR

Najbližšia schôdza parlamentu, ktorá sa začne na budúci týždeň, bude riešiť rekordný počet návrhov zákonov. Zamestnávatelia preto vyzývajú poslancov, aby brali ohľad na podnikateľské prostredie. Väčšina pripravovaných zmien neprešla pripomienkovým konaním. Nie sú v nich vyčíslené vplyvy na ekonomiku.

Nesystémový prístup, ktorý môže poškodiť podnikateľské prostredie. Takto vnímajú zamestnávatelia aj odborári spôsob, akým funguje parlament. V Národnej rade SR sa totiž posledné mesiace diskutuje o stovkách zákonov, ktoré neprešli riadnym pripomienkovaním.

„Poslanci si vôbec nezobrali k srdcu to, čo sme kritizovali pred niekoľkými týždňami. Na marcovej schôdzi bolo zhruba 150 návrhov, teraz je už takmer 270. Je to z môjho pohľadu neakceptovateľný stav,“ uviedla prezidentka Konfederácie odborových zväzov SR Monika Uhlerová.

Téme sa v Správach RTVS o 14.00 h venoval redaktor Ivan Tománek:

„To, čo my žiadame je, že v prípade takéhoto poslaneckého návrhu nemôže nastať jeho druhé čítanie, kým nedôjde k pripomienkovému konaniu, kde budeme zahrnutí aj my,“ zdôraznil prezident Republikovej únie zamestnávateľov Mirolav Kiraľvarga.

„Nepáči sa mi, že v parlamente je toľko poslaneckých návrhov. Vláda nemá na to dosah. Vláda poslala len tie návrhy, ktoré sú nevyhnutné. Dáme na hlasovanie len tie, ktoré majú šancu prejsť,“ povedal premiér Eduard Heger.

Obmedzovanie návrhov

Poslanci majú podľa ústavy právo predkladať zákony. Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) však vidí v budúcnosti priestor na dohodu, koľko takýchto návrhov by mohlo byť na jednej schôdzi.

„Že by sa jednotlivé poslanecké kluby dohodli, bez ohľadu na to, či sú v koalícii, alebo opozícii. S tým, že nikto nebude robiť žiadne obštrukcie, aby sa mohol každý takýto návrh prerokovať,“ spresnil minister.

Podľa Krajniaka by sociálni partneri mohli získať väčší vplyv na to, aké zákony sa prijímajú. Napríklad aj tým, že by boli súčasťou Rady pre rozpočtovú zodpovednosť.

Takáto zmena však už bude v rukách nového kabinetu. Konečný program májovej schôdze aj počet návrhov bude jasný na budúci týždeň po poslaneckom grémiu pred samotnou schôdzou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika