Na hlavný obsah

Sociálni partneri identifikovali takmer tri desiatky sporných legislatívnych návrhov

Na ďalšie stretnutia tripartity preto pozvali aj ich predkladateľov.

Sociálni partneri identifikovali takmer tri desiatky sporných legislatívnych návrhov
Na ilustračnej snímke budova Národnej rady SR. Foto: RTVS

Aj na nadchádzajúcej schôdzi parlamentu hrozí legislatívna smršť a chaos. Poslanci napríklad predložili až štyri rôzne návrhy na obmedzenie maloobchodného predaja v nedeľu. Niektorí z nich sú pritom podpísaní pod viacerými verziami noviel Zákonníka práce naraz.

Sociálni partneri identifikovali takmer tri desiatky sporných legislatívnych návrhov. Na ďalšie stretnutia tripartity preto pozvali aj ich predkladateľov.

„Aby sme povedali poslancom, čo si o tých zákonoch myslíme, aké dôsledky to môže mať na podnikateľské prostredie, na zamestnanosť, na ich voličov, a že takéhoto konania by sa naozaj mali vyvarovať,“ uviedol viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Rastislav Machunka.

Tripartita je pritom poradným orgánom vlády a nie poslancov, pripomínajú podnikatelia aj odborári.

„Nie je v našich silách a kapacitách, aby sme behom niekoľkých dní otvorili zhruba 200 návrhov zákonov. Aby sme ich dôkladne preštudovali, aby sme poukázali na chyby a nedostatky. Aby sme povedali, či s nimi súhlasíme alebo nesúhlasíme, prípadne vypracovali aj nejaké stanoviská,“ priblížila prezidentka Konfederácie odborových zväzov Monika Uhlerová.

Téme sa v Správach RTVS o 19.00 h venoval redaktor Vladimír Amrich:

„Je tam viacero zákonov, veľmi rozsiahlych, ktoré zjavne nemohli pripraviť poslanci Národnej rady SR, pre ich rozsah a odbornosť. Takže sú to v podstate vládne návrhy zákonov, predkladané poslancami. Kritizovali sme to ako obchádzanie legislatívneho procesu,“ dodal Machunka.

Zamestnávatelia za problematické označili napríklad aj zmeny v stavebnej legislatíve. Na úprave tohto zákona sa totiž už v minulosti dohodli s vládou.

Predseda tripartity a poverený minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) sa zaviazal, že v pondelok oficiálne požiada predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina), aby sporné zákony zaradil na koniec programu marcovej schôdze NR SR.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko