Na hlavný obsah

V Británii začali predávať známky s portrétom kráľa Karola III.

Na rozdiel od Alžbety II., Karol nemá na hlave korunu.

V Británii začali predávať známky s portrétom kráľa Karola III.
Na snímke britský kráľ Karol III. Foto: TASR/AP

V Británii sa v utorok (4. 4.) začali predávať poštové známky s podobizňou nového kráľa Karola III. Monarchu zobrazujú v súlade s tradíciou z ľavého profilu, na rozdiel od Alžbety II. ale Karol nemá na hlave korunu.

Popri portréte je tiež QR kód, ktorý je neoddeliteľnou súčasťou britských známok. Do predaja sa dostali jednotlivé známky, sada štyroch známok alebo obálky so znakom Windsorovcov. Niektoré položky boli na stránkach Britskej pošty (Royal Mail) už dopoludnia nedostupné.

Nedávno vznikol aj prvý portrét Karola III. v pozícii britského panovníka. Maľbe sa v reportáži venoval redaktor RTVS Viliam Ovsepian:

Od 13. apríla sa budú predávať aj spomienkové sady, ktoré obsahujú ofrankovanú obálku s Karolom III. a zároveň jeho vlani zosnulou matkou Alžbetou II. Známky s portrétmi oboch monarchov majú rovnakú farbu i nominálnu hodnotu. Na Karlovo výslovné želanie zostávajú známky s jeho matkou naďalej platné.

Nové známky išli do predaja iba deň po tom, ako sa zdvihli ceny poštovného o zhruba desatinu na 75 pencí za obyčajný list a o 15 pencí na 1,1 libry za prioritný, píše BBC News. Zvýšiť ceny podľa pošty museli pre udržateľnosť služieb.

Od pandémie covidu-19 klesol objem odoslaných listov o zhruba 25 percent. Royal Mail tiež čelí tlaku zamestnaneckých odborov CWU kvôli požiadavke na rast platov.

Poštové známky s podobizňou nového britského kráľa Karola III.
Poštové známky s podobizňou nového britského kráľa Karola III.Foto: ČTK/AP/Victoria Jones

Prvá poštová známka sveta zobrazovala kráľovnú Viktóriu

Karlov portrét na známke je upravená verzia podobizne, ktorú pre nové britské mince navrhol Martin Jennings. Použitie takmer identického portrétu pre mince aj známky má v Británii tradíciu už od roku 1840. Vtedy vydali prvú poštovú známku sveta „penny black“, zachytávajúca kráľovnú Viktóriu.

Aj naďalej si budú môcť záujemcovia na pobočkách pošty kúpiť známky s Alžbetou II., ktorá zomrela vlani v septembri. „Kráľ dal veľmi jasné pokyny, že by si neželal, aby ich skartovali a zásoby vyhodili,“ povedal David Gold z Royal Mail. Podľa neho to je v súlade s tým, že terajší panovník je rozhodný ochranca životného prostredia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet