Na hlavný obsah

Vesmírne preteky pokračujú: Čína chce poslať človeka na Mesiac

Na lunárnej misii pracujú už 20 rokov.

Vesmírne preteky pokračujú: Čína chce poslať človeka na Mesiac
Ilustračná snímka. Foto: unsplash.com

Záujem o cestovanie na Mesiac narastá. Po Japonsku a Spojených štátoch sa chce na jeho povrch dostať aj Čína. Jej vesmírna misia má tiež preskúmať možnosť trvalého osídlenia Mesiaca.

Čína pracuje na svojej lunárnej misii už 20 rokov. Jej program s názvom Čchang-e sa dokonca pýši prvenstvom za pristátie na odvrátenej strane Mesiaca. Teraz sa čínska misia sústredí na cieľ poslať tam posádku. Vyriešiť museli komunikáciu so Zemou aj nosnú raketu.

„Aktuálne vyvíjajú aj raketový nosič Dlhý pochod 9, ktorý sa nenápadne podobá na nosič americkej spoločnosti SpaceX. Je to dlhodobý program, ale vidieť, že na to reagujú aj Spojené štáty, ktoré začali svoj program Artemis,“ priblížil Predseda Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity Jakub Kapuš.

Téme sa v Správach RTVS o 19.00 h venoval redaktor Boris Novotňák:

„Spojené štáty si pomaly musia zvykať, že už nemajú tak neotrasiteľnú pozíciu vo viacerých aspektoch. A že tým, kto im trošku šliape na päty, ale podotýkam s veľkým odstupom, je práve Čína,“ vysvetlil regionálny geograf Daniel Gurňák z Prírodovedeckej fakulty UK.

NASA má podľa analytika až päťnásobne vyšší rozpočet ako vesmírny program Číny. Veľkolepé vyhlásenia sú preto mierené najmä domácemu publiku. Zahraničiu má vyslať signál, že s Pekingom treba rátať.

„Sú známky starnutia populácie, mnohých problémov ekonomických a podobne, takže takéto veľkolepé vyhlásenia pôsobia možno aj motivačne pre vlastné obyvateľstvo. A Čína tým dáva signál do sveta,“ dodal Gurňák.

Mesiac = bohatstvo

Krajinu, ktorá si podmaní Mesiac, čakajú miliardové zisky. Sú tam bohaté ložiská nerastných surovín a začína sa spomínať takzvaná lunárna ekonomika.

„Hovorí sa aj o nejakej stanici, ktorá nám umožní lietať ďalej do slnečnej sústavy. Napríklad na Mars,“ uviedol Kapuš. Čínska misia chce preskúmať aj možnosť osídlenia a vytvorenia komunikačnej linky so Zemou.

„V budúcnosti plánujeme na Mesiaci vybudovať internetové pripojenie. Malo by slúžiť napríklad na komunikáciu a navigáciu. Tento krok nám umožní rozšíriť dosah vedeckého výskumu slnečnej sústavy. Pripojenie navyše umožní sledovanie televízie a pripojenie na internet aj na Mesiaci,“ spresnil hlavný dizajnér Weiren Wu.

Podľa odborníkov by bolo prínosom, ak by na Mesiaci našli vodu. Potom by mohol slúžiť ako plnohodnotná prechodná stanica na ďalšie objavovanie slnečnej sústavy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet