Na hlavný obsah

Viac pracovníkov by malo mať zmluvy vyrokované kolektívne

Odborári v tom vidia spôsob, ako zvýšiť platy.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka.Foto: RTVS

Viac pracovníkov by malo mať zmluvy vyrokované kolektívne. Odborári v tom vidia spôsob, ako zvýšiť platy. Presadzuje to aj Európska únia.

Kolektívne vyjednané zmluvy podľa odborárov prinášajú vyššie platy a benefity. Európska únia presadzuje, aby sa podiel zamestnancov, ktorí majú kolektívne vyjednané zmluvy, zvýšil.

„Tam kde pôsobí odborová organizácia, a to znamená, že aj vyjednáva, pretože len odborová organizácia môže kolektívne vyjednávať ako zástupca zamestnancov so zamestnávateľov. V priemere sú o 16 percent vyššie mzdy alebo platy,“ uviedla Monika Uhlerová; prezidentka Konfederácie odborových zväzov.

Kolektívne vyjedaným zmluvám sa venoval redaktor RTVS Vladimír Amrich:

„Výhody sú napríklad také, že sa to vyjednávanie profesionalizuje, že vyjednávajú pripravení profesionálni vyjednávači. Odstraňuje sa tým hrozba nejakých konfliktov na podnikovej úrovni,“ vysvetlila Marta Kahancová, riaditeľka Stredoeurópskeho inštitútu pre výskum práce.

Cieľom smernice Európskej únie je, aby podiel zamestnancov s kolektívne vyjednanými zmluvami dosiahol 80 percent. Na Slovensku je to aktuálne 20 percent.

Zamestnávatelia aj rezort práce snahu únie podporujú.

„Toto je hlavne úloha odborových zväzov presvedčiť zamestnancov aby sa do takýchto kolektívnych zmlúv zapájali. Ak tieto zmluvy budú primerané a budú vyvážené a budú zabezpečovať rovnaký profit pre obe strany, tak my nemáme nejaký extra dôvod to nepodporiť,“ ozrejmil Mário Lelovský, 1. viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov.

„Myslím si, že Slovensko nebude mať s touto smernicou, s jej implementáciou žiadny problém,“ dodal Milan Krajniak (Sme rodina), poverený minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR

Potrebné zmeny v zákone o kolektívnom vyjednávaní bude musieť presadiť nová vláda.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko