Na hlavný obsah

Voľby vo Fínsku vyhrali opoziční konzervatívci

Sociálni demokrati premiérky Sanny Marinovej skončili až tretí.

Voľby vo Fínsku vyhrali opoziční konzervatívci
Na snímke volič vkladá hlasovací lístok do volebnej schránky počas parlamentných volieb vo fínskom Turku 2. apríla 2023. Foto: TASR/AP

Líder stredopravej konzervatívnej Národnej koaličnej strany (Kansallinen kokoomus – KOK) Petteri Orpo v nedeľu (2. 4.) ohlásil víťazstvo vo fínskych parlamentných voľbách. Po sčítaní všetkých hlasov skončila na druhom mieste nacionalistická euroskeptická Strana Fínov (PS), na tretej priečke sa umiestnili sociálni demokrati (SDP) súčasnej premiérky Sanny Marinovej. Infrmovali o tom agentúry AFP a AP.

„Bolo to skvelé víťazstvo,“ povedal Orpo. Dodal, že na základe tohto výsledku začne KOK rokovania o zložení novej fínskej vlády. Marinová medzičasom priznala porážku vo voľbách.
„Gratulujem víťazovi volieb, gratulujem Národnej koaličnej strane, gratulujem Strane Fínov,“ uviedla súčasná fínska premiérka.

Fínska Národná koaličná strana v parlamentných voľbách zvíťazila s 20,8 percentami hlasov. Euroskeptická Strana Fínov (PS) skončila v mimoriadne tesnom súboji druhá s podporou 20,1 percenta voličov. Marinovej strana SPD získala na tretej priečke 19,9 percenta hlasov.

Šancu na zloženie vlády dostáva vo Fínsku tradične ako prvý víťaz parlamentných volieb. Víťazná strana zároveň získava post predsedu vlády za predpokladu, že dokáže v parlamente vytvoriť väčšinu.

Orpo (53), bývalý minister financií, zdôraznil, že Fínsko bude aj naďalej podporovať Ukrajinu. „Najprv k Ukrajine: stojíme pri vás, s vami. Nemôžeme akceptovať túto hroznú vojnu. A urobíme všetko, čo je potrebné, aby sme pomohli Ukrajincom, pretože bojujú za nás. Toto je jasné,“ povedal pre AP.

Zároveň vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina, aby „odišiel z Ukrajiny, pretože prehrá“.
Šéfka PS Riikka Purraová poďakovala podporovateľom za historicky „najlepší výsledok“ tejto strany.

Nevylúčil spoluprácu so žiadnou stranou

Orpo pred voľbami nevylúčil spoluprácu so žiadnou stranou. Naproti tomu premiérka Marinová odmietla, že by mohla koalíciu vytvoriť s nacionalistami zo Strany Fínov, ktorú označila za „otvorene rasistickú“.

Trdidsaťsedemročná Marinová je premiérkou od konca roka 2019. Získala rešpekt za to, ako severskú krajinu vykonala pandémiou COVIDu-19, aj za to, ako pevne stojí za Ukrajinou vo vojne s Ruskom.

Podľa agentúry AP ale voličov teraz trápia skôr vysoké životné náklady. Voľby sa v tejto severskej krajine s 5,5 milióna obyvateľov konali krátko pred jej oficiálnym prijatím do Severoatlantickej aliancie. Táto téma sa ale v kampani príliš neobjavovala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet