Na hlavný obsah

Vo fínskych voľbách zatiaľ vedú strana premiérky a opoziční konzervatívci

Tretia je zatiaľ nacionalistická euroskeptická Strana Fínov.

Vo fínskych voľbách zatiaľ vedú strana premiérky a opoziční konzervatívci
Volič vkladá hlasovací lístok do volebnej schránky počas parlamentných volieb vo fínskych Helsinkách. Foto: TASR/AP

Vo fínskych parlamentných voľbách vedú v nedeľu (2. 4.) večer s rovnakým počtom 20,7 percenta hlasov sociálni demokrati (SDP) súčasnej premiérky Sanny Marinovej a stredopravá konzervatívna Národná koaličná strana (Kansallinen kokoomus – KOK).

Po zrátaní 45 percent hlasov je zatiaľ na treťom mieste nacionalistická euroskeptická Strana Fínov (PS) s 18,6 percentami. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá sa odvoláva na údaje ministerstva spravodlivosti.

Strana, ktorá sa vo voľbách umiestni na prvom mieste, získava post predsedu vlády. Avšak za predpokladu, že dokáže v parlamente vytvoriť väčšinu.

Marinová, ktorá sa v roku 2019 vo veku 34 rokov stala najmladšou premiérkou na svete, sa uchádza o znovuzvolenie v čase, keď krajinu čaká historický krok vstupu do Severoatlantickej aliancie.

„Skutočne vďačím za všetky hlasy, ktoré ľudia dosiaľ odovzdali“ povedala Marinová novinárom v Helsinkách.

Reuters pripomína, že strana KOK pod vedením Petteriho Orpa viedla v prieskumoch verejnej mienky takmer dva roky, avšak v posledných mesiacoch sa jej pozícia mierne oslabila. Orpo obvinil Marinovú z narúšania ekonomickej odolnosti tejto severskej krajiny v čase energetickej krízy v Európe, ktorú podmienila ruská vojna na Ukrajine.

Volebné miestnosti sa zatvorili o 20.00 h miestneho času (19.00 h SELČ). Viac ako 40 percent voličov hlasovalo predčasne. Konečné výsledky sa očakávajú medzi 21.00 h a 23.00 h SEČ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet