Na hlavný obsah

Zatiaľ nie je jasné, s akou sumou bude RTVS od leta hospodáriť. Definitívne slovo bude mať parlament

Návrh 180 miliónov eur ročne sa nepozdáva rezortu financií.

Zatiaľ nie je jasné, s akou sumou bude RTVS od leta hospodáriť. Definitívne slovo bude mať parlament
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Od leta sa zmení financovanie verejnoprávnej RTVS po zrušení koncesionárskych poplatkov. Zatiaľ nie je jasné s akou sumou bude hospodáriť. Predstavy ministerstiev financií a kultúry o tom, koľko by RTVS mala dostať na svoj chod, sa líšia. Definitívne slovo bude mať parlament.

Koncesionárske poplatky boli roky zmrazené, napríklad dôchodcovia ich neplatia vôbec. Od júla sa mesačná platba 4,64 eura definitívne stane minulosťou pre všetkých. Financovanie verejnoprávnej RTVS sa po novom naviaže na štátny rozpočet. Malo by to byť 0,17 percenta hrubého domáceho produktu.

„Televízii by to dalo približne 180 miliónov eur. Je to viac ako dnes. Každý rok sa bude táto suma valorizovať, bude sa prispôsobovať napríklad inflácii,“ priblížil predseda strany SaS Richard Sulík. „Podľa našich prepočtov je to taký objem peňazí, ktorý by na dlhšie dokázal sanovať existenciu RTVS,“ dodal štátny tajomník ministerstva kultúry Radoslav Kutaš.

„Nemyslím si, že je to najlepší možný spôsob. Financovanie médií verejnej služby má byť stabilné, adekvátne, predvídateľné a nezávislé na politickej moci. Financovanie zo štátneho rozpočtu vždy dáva aktuálnej politickej garnitúre možnosť pomerne jednoducho do toho vstúpiť,“ myslí si Marína Urbaníková z Katedry mediálnych štúdií a žurnalistiky Masarykovej univerzity v Brne.

Financovaniu RTVS sa venoval redaktor Ivan Tománek:

Suma 180 miliónov eur ročne sa však nepozdáva ministerstvu financií. Rezort v rámci pripomienkového konania navrhuje výrazne menej peňazí, a to 120 miliónov eur.

„Neboli by sme dobrým strážcom verejných financií, keby sme sa nesnažili o čo najväčšiu efektivitu,“ uviedol štátny tajomník Ministerstva financií Marcel Klimek.

„Je pravda, že teraz prišli pripomienky z ministerstva financií a tam je tá suma nižšia, ale budeme o tom diskutovať. Uvidíme, kam sa dostaneme a dôležité bude, čo si osvoja poslanci,“ povedal generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj.

Financie sú potrebné pre vyššiu kvalitu

Verejnoprávna RTVS momentálne zabezpečuje štyri televízne a deväť rozhlasových okruhov. Generálny riaditeľ prízvukuje, že ak sa chce telerozhlas dostať na úroveň zahraničných verejnoprávnych médií, potrebuje peniaze aj na rozvoj.

„Keď chceme robiť naozaj niektoré väčšie formáty, tak potrebujeme financie zvýšiť. Nemôžeme vstupovať do koprodukcií, dôležité je tiež, aby sme zabezpečili rozvoj onlinu,“ priblížil Machaj.

Financovanie RTVS na ďalšie roky by sa malo definitívne uzavrieť a schváliť na júnovej schôdzi parlamentu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko