Na hlavný obsah

Bývalý šéf Audi priznal vinu v emisnom škandále výmenou za podmienečný trest a pokutu

Stadler pôvodne vinu odmietal.

Bývalý šéf Audi priznal vinu v emisnom škandále výmenou za podmienečný trest a pokutu
Rupert Stadler, bývalý riaditeľ automobilky Audi, ktorá je dcérou koncernu Volkswagen (VW). Foto: TASR/AP

Bývalý šéf automobilky Audi Rupert Stadler v utorok (16. 5.) priznal vinu v emisnom škandále výmenou za podmienečný trest a pokutu vo výške 1,1 milióna eur. Informovala o tom agentúra DPA.

Bývalý šéf automobilky, ktorá je jednou z divízií koncernu Volkswagen, bol obvinený v roku 2020 z účasti na emisnom škandále, ktorý vypukol koncom roka 2015. V septembri toho roka americký Úrad na ochranu životného prostredia obvinil Volkswagen, že do áut s dieselovým motorom inštaloval softvér, ktorý umožňoval maskovať skutočné hodnoty oxidov dusíka.

Autá tak v bežnej premávke výrazne prekračovali limity stanovené v zákone na ochranu ovzdušia.

Stadler pôvodne vinu odmietal. Začiatkom mája ale oznámil, že je pripravený priznať spoluzodpovednosť. Vďaka priznaniu a súhlasu so zaplatením pokuty 1,1 milióna eur dostal podmienečný trest a vyhol sa tak väzeniu, ktoré mu hrozilo na 1,5 až dva roky.

Stadler podľa súdu manipulácie neinicioval. Umožnil však, aby až do začiatku roka 2018 pokračovali predaje áut s nainštalovaným softvérom, ktorý mohol skresľovať hodnoty produkovaných emisií. Vo vyhlásení, s ktorým oboznámil súd jeho právny zástupca, bývalý šéf Audi tieto skutočnosti potvrdil a priznal osobné pochybenie.

S dohodou už súhlasila aj prokuratúra. Vynesenie rozsudku v procese, ktorý trvá už viac ako dva a pol roka, je naplánované na jún.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet