Na hlavný obsah

Ceny nehnuteľností na bývanie klesli v prvom štvrťroku o 3,9 percenta, uviedli analytici NBS

V Bratislavskom kraji klesali ceny vo všetkých okresoch.

Ceny nehnuteľností na bývanie klesli v prvom štvrťroku o 3,9 percenta, uviedli analytici NBS
Ilustračná snímka bytovky. Foto: RTVS

Ponukové ceny nehnuteľností na bývanie na Slovensku v prvom štvrťroku tohto roka zrýchlili tempo poklesu na 3,9 percenta medzi štvrťrokmi. Medziročný rast spomalil na 1,8 percenta z predchádzajúcich 15 percent, čo predstavuje najpomalší rast od roku 2015. Priemerná cena klesla v porovnaní so štvrtým štvrťrokom o 104 eur za štvorcový meter (m2) na 2 556 eur/m2, pričom záporný príspevok k cenovému rozdielu poskytujú všetky kraje.

Vyplýva to z aktuálnych údajov, ktoré v utorok (2. 5.) zverejnili analytici Národnej banky Slovenska (NBS).

Priemerná cena bytov bola v prvom kvartáli o 3,7 percenta nižšia oproti predchádzajúcemu štvrťroku, čo zodpovedá úrovni 2 796 eur/m2. Medziročne išlo o nárast o 1,3 percenta.

Aké byty sú lacnejšie?

„Klesali ceny všetkých typov bytov, pričom 2-izbové sú v záporných číslach už aj v medziročnom porovnaní,“ priblížili ekonómovia. Priemerná cena domov medzi štvrťrokmi klesla o 2,2 percenta na úroveň 1 931 eur/m2. Medziročne ešte rástla o 3,1 percenta.

„Medzikvartálny pokles cien nehnuteľností evidujeme vo všetkých krajoch. Najvýraznejšie klesli ceny v Košickom (-6,1 percenta), Prešovskom (-5,9 percenta) a Bratislavskom kraji (-4,2 percenta),“ vyčíslili analytici NBS.

V Košickom kraji podľa nich k poklesu cien prispeli najmä okresy Košice II a Košice IV. V Prešovskom kraji hral hlavnú úlohu pokles cien v okresoch Poprad, kde ceny bytov klesli o 14 percent v priebehu jedného štvrťroku, a Prešov. Bratislavský kraj zaznamenal pokles cien vo všetkých okresoch, najvýraznejší vplyv na celkovú cenu mali okresy Bratislava I a Bratislava V.

Mesačné údaje podľa analytikov NBS reflektujú pokračujúci klesajúci trend naprieč prvým štvrťrokom. „V marci boli ceny nehnuteľností o 6,9 percenta nižšie ako na vrchole dosiahnutom v júli 2022. Klesajúci trend je okrem Bratislavského kraja dobre viditeľný aj v Košickom, Prešovskom a Žilinskom kraji,“ priblížili s tým, že v ostatných krajoch ide skôr ako stagnáciu cien.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika