Na hlavný obsah

Ďalší návrh na sprísnenie interrupcií z dielne Anny Záborskej je v parlamente. Časť poslancov ho kritizuje

Počíta aj s dlhšími čakacími dobami na jej vykonanie.

Ďalší návrh na sprísnenie interrupcií z dielne Anny Záborskej je v parlamente. Časť poslancov ho kritizuje
Ilustračná snímka tehotnej ženy. Foto: Unsplash

Parlament rokuje o návrhu, ktorý počíta s dlhšou čakacou dobou na interrupcie. Okrem toho vypúšťa povinnosť lekára, aby poučil pacientky o možnostiach vhodnej antikoncepcie. Argumentuje nižším počtom nedonosených tehotenstiev a vyššou ochranou nenarodeného života.

Časť poslancov návrh poslankyne Anny Záborskej (OĽANO) kritizuje s tým, že obmedzuje prístup k bezpečným interrupciám. Súčasťou návrhu sú aj príplatky k príspevkom pre matky v prípade neplánovaného tehotenstva či využívanie zariadení núdzového bývania aj pre tehotné ženy.

Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Kristína Braxatorová:

Ak dnes žena požiada o umelé prerušenie tehotenstva, od návštevy lekára je možné zákrok vykonať najskôr po 48 hodinách. Poslanci okolo Anny Záborskej navrhujú, aby sa táto lehota začala počítať až od momentu, keď lekár odošle sprievodné dokumenty na Národné centrum zdravotníckych informácii (NCZI).

„Tento zákon ustanovuje podmienky umelého ukončenia tehotenstva so zreteľom na ochranu ľudského života už pred narodením, života a zdravia matky a v záujme plánovaného a zodpovedného rodičovstva,“ povedala poslankyňa Záborská.

Kritika ostatných poslancov

Čakacia lehota bude platiť aj v prípade, ak ide o interrupciu zo zdravotných dôvodov. Nárvh tiež rozširuje možnosti, keď žena môže požiadať o utajený pôrod. Poslanec Peter Cmorej (SaS) kritizuje, že návrh môže znížiť dostupnosť zdravotnej starostlivosti.

„Ďalší bod, ktorý tam máte, je vypustenie povinnosti lekárov informovať o možnostiach antikoncepcie. Toto je také smutno-smiešne, že vy teda nechcete ani potraty, ale nechcete dať ženám ani možnosť chrániť sa,“ reagoval na návrh poslankyne Záborskej poslanec Peter Cmorej.

Aprílový prieskum od Reviv EU ukazuje, že 44 percent opýtaných zastáva názor, že interrupcie by mali byť legálne vo všetkých prípadoch. Ďalších 35 percent Slovákov si myslí, že vo väčšine prípadov. Vlani bolo na interrupcii 5 539 žien.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál