Na hlavný obsah

Ďalší problém s vyplácaním rodičovských dôchodkov. Penzisti sa sťažujú, že nedostali peniaze od všetkých detí

Sociálna poisťovňa tvrdí, že za to môžu nesprávne údaje.

Ďalší problém s vyplácaním rodičovských dôchodkov. Penzisti sa sťažujú, že nedostali peniaze od všetkých detí
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Sociálna poisťovňa už vypláca rodičovské dôchodky. Ozýva sa však viacero penzistov, ktorí v rozhodnutí o priznaní rodičovského dôchodku, nemajú zahrnuté všetky deti. Sociálna poisťovňa upokojuje, rozhodnúť o nároku môže do konca septembra. Problémom je najmä nespárovanie detí s rodičmi na matrikách.

Pani Anna z Košíc má tri deti a so všetkými má dobrý vzťah. Rodičovský dôchodok jej však prišiel iba od dvoch. Dôvodom je vraj to, že štát nemá o rodine správne údaje. Potvrdil to aj hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

„Keďže Sociálna poisťovňa vychádza z údajov registra fyzických osôb ministerstva vnútra, v ktorom overuje rodinné vzťahy, nesúlad mohol spôsobiť aj neaktuálny údaj v tomto registri,“ vysvetlil hovorca.

Téme sa v relácii Rádiožurnál venovala redaktorka RTVS Štefánia Kačalková:

Nápor v týchto dňoch zažívajú na matrikách, keďže údaje do spomínaného registra dávajú práve matrikári. Starosta mestskej časti Košice-Západ Marcel Vrchota rieši v týchto dňoch mnohé podobné prípady.

„Obracajú sa na nás desiatky obyvateľov našej mestskej časti so žiadosťou, aby sme im opravili údaje, ktoré sú zaevidované v registri obyvateľov. Chýbajú im totiž rodinné väzby, to znamená, že deti rodičov nie sú zapísané v tejto evidencii,“ spresnil Vrchota.

Keď matrika odošle doplnené informácie o počte detí do registra obyvateľov, ďalej to už rieši rezort vnútra. „Ministerstvo vnútra poskytuje maximálnu súčinnosť zamestnancom Sociálnej poisťovne. V prípade zistenia nezrovnalosti sa realizuje oprava údajov v registri,“ priblížila hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Čakať treba aj niekoľko mesiacov

Sociálna poisťovňa tvrdí, že tí, ktorí majú nárok a deti im neodmietli poskytnúť rodičovský dôchodok, musia počkať niekoľko mesiacov.

„Šesťdesiattisíc nárokov po prvom hromadnom spracovaní treba posúdiť podrobnejšie. Títo poberatelia dostanú rozhodnutie o priznaní a prípadný rodičovský dôchodok v nasledujúcich mesiacoch,“ ozrejmil Kontúr.

Kontaktovať pracovníkov Sociálnej poisťovne netreba. Ľudia tak majú urobiť iba v prípade, ak už dostali rozhodnutie o rodičovskom dôchodku, a niečo nie je v poriadku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika