Na hlavný obsah

Sociálna poisťovňa odmieta porušenie daňového tajomstva. Seniorom odhalila, koľko zarábajú ich deti

Poisťovňa navyše doručuje rozhodnutia ako obyčajné zásielky.

Sociálna poisťovňa odmieta porušenie daňového tajomstva. Seniorom odhalila, koľko zarábajú ich deti
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Daňoví poradcovia upozorňujú, že Sociálna poisťovňa porušila daňové tajomstvo. V rozhodnutí o priznaní rodičovského príspevku uvádza vymeriavací základ detí dôchodcov. Navyše, obálky s citlivými informáciami doručuje poisťovňa penzistom ako obyčajné listové zásielky.

Sociálna poisťovňa čerpá informácie o tom, koľko ľudia zarábajú, teda o ich vymeriavacích základoch, od finančnej správy z daňových priznaní. „Informácia o vymeriavacom základe detí dôchodcu je daňovým tajomstvom,“ priblížila daňová poradkyňa Slovenskej komory daňových poradcov Alica Orda Oravcová.

„Ľudia sa sťažujú na to, že akým právom sa toto daňové tajomstvo dostáva takýmto spôsobom na verejnosť. Je to v podstate otvorené pre všetkých členov rodiny. A vôbec pre každého a robí to veľké problémy,“ povedala Valéria Pokorná z Jednoty dôchodcov Slovenska.

Téme sa v Správach RTVS o 19.00 h venovala redaktorka Monika Maťová:

Pri ľuďoch s vyššími zárobkami sa v rozhodnutí uvádza iba maximálny ročný vymeriavací základ, a to je 14 532 eur. Ostatní majú uvedenú presnú sumu. Sociálna poisťovňa pochybenie popiera.

„Podľa Zákona o sociálnom poistení sa pre poskytnutie vymeriavacieho základu nevyžaduje súhlas dotknutej osoby,“ ozrejmila hovorkyňa Sociálnej poisťovne Zuzana Dvoráková.

Podľa daňovej poradkyne takýto argument neobstojí. A príslušný predpis bude treba zmeniť. „Aby si práve deti skontrolovali správnosť svojho vymeriavacieho základu. A nie aby rodič mal informáciu o tom, kto má aký vymeriavací základ, z čoho vyplýva, kto koľko zarába,“ dodala Orda Oravcová.

Obyčajná zásielka

Navyše, Sociálna poisťovňa doručuje rozhodnutia ako obyčajné listové zásielky. „Nás prekvapilo, že tieto písomnosti doručovali obyčajnou poštou. Napriek tomu, že obsahujú informácie o daňovom tajomstve,“ doplnila Orda Oravcová.

„Poštová zásielka sa podľa všeobecných poštových pravidiel doručuje dva pracovné dni od expedície. Dátum expedície je pečiatkou vyznačený na obálke,“ uviedla Dvoráková.

„Správne mala Sociálna poisťovňa doručovať písomnosti do vlastných rúk. Tým pádom by vedeli, aké lehoty plynú obom stranám, čo sa v skutočnosti neudialo,“ myslí si daňová poradkyňa.

Odborníčka dodáva, že napríklad v prípade súdneho sporu sa za doručenú považuje zásielka s dátumom prebratia a podpisom. Sociálna poisťovňa by nemala ako dokázať, že zásielka bola naozaj doručená.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko