Na hlavný obsah

V SND sa lúčia s hercom a hudobníkom Danielom Heribanom

Vo foyeri činohry je pripravená kondolenčná kniha.

V SND sa lúčia s hercom a hudobníkom Danielom Heribanom
Snímka z pietnej spomienky na zosnulého herca a hudobníka Daniela Heribana v Slovenskom národnom divadle (SND) v Bratislave 30. mája 2023. Foto: TASR/Dano Veselský

V Slovenskom národnom divadle (SND) je pietna spomienka na herca a hudobníka Daniela Heribana. Pre jeho priateľov, kolegov či priaznivcov je zároveň vo foyeri činohry pripravená kondolenčná kniha. Na mieste je aj redaktorka RTVS Barbora Škulová.

Do SND prišli jeho kolegovia z dvoch divadiel, v ktorých najdlhšie pôsobil. A to z SND, kde pôsobil od roku 2014, a zo Slovenského komorného divadla v Martine. Rozlúči sa s ním aj množstvo ďalších hereckých spolupracovníkov, ktorí s umelcom nakrútili rôzne seriály a filmy či ďalšie osobnosti.

Heriban spolupracoval aj s nezávislou divadelnou scénou, účinkoval v mnohých televíznych seriáloch, ale aj vo filmoch. Minulý týždeň mal dokonca v českých kinách premiéru jeho posledný film – Muž, ktorý stál v ceste. Stvárňuje v ňom Alexandra Dubčeka. Do slovenských kín sa film dostane až v októbri.

Heriban intenzívne spolupracoval aj s RTVS. Bol jedným z mála hercov, ktorý mal aj hudobné vzdelanie. Pred štúdium herectva skončil hudobný odbor na konzervatóriu.

Prvá divadelná scéna zriadila tiež kondolenčnú knihu, do ktorej môžu záujemcovia vyjadriť spoluúčasť, ale takisto aj spomienky na tohto mimoriadne talentovaného umelca. Kniha bude pre verejnosť k dispozícii dlhšie, ako aj vždy pred aktuálnym predstavením, ktoré sa v činohre SND bude hrať.

Bol výnimočný talent a osobnosť. Zhodujú sa na tom viacerí jeho priatelia či ľudia, ktorí s ním mali možnosť spolupracovať.

“Danko sem doniesol nejakú mieru aj spontánnosti, aj slobody. Prišiel sem ako veľmi zrelý človek a herec. Doniesol si akoby pokorné hľadanie postavy opradené otázkami, neistotami až po suverenitu premiérového času, kedy už tú postavu absolútne bravúrne uchopil a bez nejakého stresu a zaváhania s ňou vyšiel na javisko,“ uviedla riaditeľka Činohry SND Miriam Kičiňová.

Dokumentom dal dušu

“Daniel dal našim dokumentom nielen svoj krásny hlas, ale aj dušu. O príbehy ľudí mal naozaj záujem, aj sme sa o nich rozprávali pri našej spolupráci. Vnímam to tak, že vďaka nemu, jeho interpretácii, hlasu a celkovo aj jeho postoju k týmto témam dokumentárne filmy a naši hrdinovia dostali ešte niečo navyše,“ dodala redaktorka a moderátorka RTVS Soňa Gyarfašová.

Viac si pozrite vo videu:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko