Na hlavný obsah

Výnimočný človek, multitalent, zabávač. Osobnosti reagujú na úmrtie herca Daniela Heribana

Mnohí jeho odchod nečakali.

Výnimočný človek, multitalent, zabávač. Osobnosti reagujú na úmrtie herca Daniela Heribana
Zosnulý herec Daniel Heriban. Foto: TASR/Michal Svítok

Náhla smrť herca Daniela Heribana zasiahla nielen jeho hereckých kolegov, ale aj iné osobnosti verejného života. Mnohí jeho odchod nečakali. Tí, čo ho poznali, na neho spomínajú, ako na multitalentovaného človeka.

„Minulý týždeň sme sa bavili, že dáme kávu, že podebatíme o hudbe, o živote a ty tu zrazu nie si. Kamarát môj, nech ti je zem ľahká,“ reagoval na sociálnej sieti Yxo zo skupiny Hex.

Juraj Šoko Tabáček bol nielen kolegom, ale aj dobrým kamarátom zosnulého Dana Heribana. „Kamarát, leť…“ odkázal.

Úprimnú sústrasť na sociálnej sieti vyjadrila aj speváčka Katarína Knechtová.

„Takto sme sa naposledy lúčili, Danko, veď sme chceli spolu hrať divadlo, prečo tak rýchlo?“ Napísal na svojom instagramovom profile Juraj Kemka.

„Dano, budeš nám veľmi chýbať. Nemôžem tomu uveriť. Tvoj elán, talent, radosť v duši… Bol si výnimočný človek, multitalent, skvelý hudobník, srdečný zabávač a obetavý otec. Odpočívaj v pokoji,“ napísala Babsy Jagušáková Heribanová.

Bol to multitalent

„Danko! Nechce sa mi tomu veriť! R.I.P.,“ reagoval komik známy pod menom Fero Joke. „Ďakujem, že v každom projekte si sa mi s láskou venoval a pomáhal mi,“ dodal.

„Danko, je to šok. Budeš veľmi chýbať. Úprimnú sústrasť celej rodine a najbližším,“ uviedol pod spoločnou fotkou herec Števo Martinovič.

Poďakovanie a úprimnú sústrasť rodine a celej kultúrnej spoločnosti vyjadril spevák Adam Ďurica.

Na Heribanovu nečakanú smrť reagoval aj biochemik Pavol Cekan. „Mal som tú česť si s Tebou zahrať v Pumpe. Bol si nesmierne talentovaný herec, muzikant a skvelý človek, ktorý miloval svoju rodinu, kamarátov, svoju prácu a život. Dano, budeš nám všetkým nesmierne chýbať,“ uviedol.

Išla z neho ľahkosť žitia

Smutnej správe nechcel uveriť ani moderátor Andrej Bičan.

Slovenský herec a hudobník Daniel Heriban zomrel v stredu (24. 5.) vo veku 43 rokov. Úmrtie umelca potvrdilo pre RTVS Slovenské národné divadlo. V stredu (24. 5.) o tom ako prvý informoval portál noviny.sk.

Podľa údajov spravodajského webu mal umelec zdravotné komplikácie – sťažoval sa na bolesti chrbta. Privolaní záchranári mu však už nedokázali pomôcť, zomrel na zástavu srdca vo svojom dome vo Svätom Juri.

Na Daniela Heribana si zaspomínal aj humorista Samo Trnka. „Zavolali sme si ho do silvestrovskej Skúšky sirén, keď sme ešte boli v začiatkoch, a on si priniesol akordeón a na nič nefrflal. Naopak, úprimne sa zabával,“ napísal.

„Rád som na to nahrávanie spomínal, lebo Dano bol stále usmiaty, príjemný a ľudský, a my traja, obvykle v strese, že čo sa zase poondí, sme sa v jeho prítomnosti uvoľnili, lebo z neho šiel pokoj a nákazlivá ľahkosť žitia. Zrazu tu nie je a vôbec sa mi tomu nechce veriť. Je mi to veľmi, veľmi ľúto. Úprimnú sústrasť všetkým blízkym a najmä jeho rodine,“ dodal.

Čengel Solčanská: Kameraman mi šepkal, že nikto nie je ako ty

Talentovaného herca si pripomenula aj režisérka a scenáristka Mariana Čengel Solčanská. „Krehký, subtílny, citlivý… premieňal si filmové postavy na komplexné živé bytosti, s kostýmom si si obliekal ich prapodstatu,“ píše na sociálnej sieti filmárka, ktorú s Heribanom spájajú politické trilery Únos a Sviňa.

„Chápal si aj priestor medzi riadkami, magický časopriestor ohraničený spustením kamery a mojim ‚stop’… pre tú chvíľu si sa premieňal a tá premena nás všetkých fascinovala… cítili sme sa pri tebe požehnane… a neviem, či vieš, že mi kameraman šepkal, že nikto nie je ako ty. Nikto nebol ako ty,“ odkazuje hercovi Čengel Solčanská.

Pripomína, že Heriban bol krstným otcom jej románu Generál, ktorý napísala o Štefánikovi.

„Pretože si ho obdivoval a s maznavou melanchóliou si nám potom hral na akordeóne ‚slovenské mamičky‘ a raz si nám hral na krídle v zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca v kostýme ministra vnútra. Hral si a hral, tóny pod tvojimi štíhlymi prstami… a potom si povedal, že hudba hádam trochu definuje boha a ešte si povedal, že keby tie svine niekedy hrali Beethovena, azda by toľko nevraždili,“ uzatvára svoje vyznanie všestrannému umelcovi režisérka.

Pozrite si ako na správu o úmrtí herca Daniela Heribana reagovali ďalší umelci:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko