Na hlavný obsah

Diskusia o rakúskej pomoci pri odmínovaní Ukrajiny leží na stole už dlho, opäť ju otvorili len nedávno

Otázka pomoci Ukrajine rozdeľuje rakúskych politikov.

Diskusia o rakúskej pomoci pri odmínovaní Ukrajiny leží na stole už dlho, opäť ju otvorili len nedávno
Ilustračná snímka – výbuch míny. Foto: RTVS

V Rakúsku sa rozpútala vášnivá diskusia o tom, či by neutrálna krajina mala pomáhať napadnutej Ukrajine inak, ako humanitárne. U slovenských susedov aktuálne riešia pomoc s odmínovávaním. Zatiaľ čo rakúsky prezident to nepovažuje za porušenie neutrality, väčšina politikov si myslí opak.

Diskusia o rakúskej pomoci pri odmínovaní Ukrajiny leží na stole už dlho, opäť ju otvorili len nedávno.

„V súčasnosti hľadáme spôsoby, ako pomôcť pri odmínovaní našim ukrajinským priateľom, či už finančne alebo inak. Diskusia vnútri krajiny je vášnivá,” uviedol minister zahraničných vecí Rakúska Alexander Schallenberg.

Odmínovaniu Ukrajiny sa venovala redaktorka RTVS Viktória Bellová:

Otázka pomoci Ukrajine rozdeľuje rakúskych politikov. Krajina doteraz pomáhala výhradne humanitárne.

“Čo sa týka odmínovania samotného, dá sa to brať ako humanitárna akcia. Ale v priebehu bojov je to, samozrejme, aj vojenská akcia, pretože vojaci potrebujú odstraňovať mínové polia, takže z tohto pohľadu, ak sa na to veľmi Rakúsko veľmi prísne pozerá, tak počas konfliktu to môže vnímať vlastne ako zapojenie sa, aj keď do nebojovej činnosti, ale do vojenskej činnosti,” myslí si regionálny geograf z Prírodovedeckej fakulty UK Daniel Gurňák.

S tým nesúhlasí spolkový prezident Alexander Van der Bellen, ktorý viackrát povedal, že odmínovanie nie je v rozpore s rakúskou neutralitou, najmä ak ide o civilné oblasti. Väčšina rakúskych politikov okolo tejto témy chodí naďalej po špičkách.

„Žiadny rakúsky vojak nevstúpi na ukrajinské územie na takéto operačné nasadenie, kým je to vojnová zóna,“ uviedol kancelár Rakúska Karl Nehammer.

Podľa prieskumov, je za zachovanie statusu quo, teda neutrality krajiny až 70 percent Rakúšanov.

Čo si myslia Viedenčania?

„To je veľmi ťažká otázka. Som rád, že o tom nemusím rozhodovať. Na jednej strane, posielame Ukrajine humanitárnu pomoc, na druhej strane rozumiem, že to nemusí stačiť a Ukrajina sa musí brániť.“

„Ja som pacifista. Viete, keby niekto napadol Viedeň, vzdal by som sa. Radšej by som žil pod nadvládou niekoho iného, akoby som mal byť svedkom krvavého konfliktu.“

Rakúsko je neutrálne už takmer 70 rokov. Podľa analytika to tak ostane, keďže Viedeň chce byť naďalej symbolom priestoru pre medzinárodnú diplomaciu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet