Na hlavný obsah

Doprava vo Vysokých Tatrách by sa mohla dočkať odľahčenia. Vzniknú tam aj záchytné parkoviská

Samospráva plánuje aj ďalšie opaternia.

Doprava vo Vysokých Tatrách by sa mohla dočkať odľahčenia. Vzniknú tam aj záchytné parkoviská
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Odľahčiť dopravu vo Vysokých Tatrách by mohli záchytné parkoviská. Samospráva na nadchádzajúcu sezónu pripravuje niekoľko opatrení. Dvíha poplatok za parkovanie pre turistické autobusy a plánuje posilniť kyvadlovú dopravu.

Dopravu vo Vysokých Tatrách komplikuje rekonštrukcia Cesty Slobody. Zhusťovať sa bude hlavne počas sezóny. Opatrením od 1. júna chce mesto dosiahnuť aby na parkoviskách turistické autobusy dlho nestáli.

„Všade vo svete je to bežnosť, že autobusy nestoja v centrách, ale vytláčajú sa na okraj. Preto je to najmä o ekológii, preto sme ku tomuto kroku museli pristúpiť aj my. Museli sme upraviť parkovné pre autobusy,“ skonštatoval primátor mesta Vysoké Tatry Jozef Štefaňák.

Parkovnému vo Vysokých Tatrách sa venovala redaktorka RTVS Miriam Hozzová:

Cena sa dvíha z 20 na 50 eur za deň. Za každú hodinu státia zaplatia 10 eur. Autobusy by podľa primátora nemali zaberať parkovacie miesta. Bežne totiž na turistov čakajú aj niekoľko hodín.

„Väčšinou čakáme, ale nie celý deň, ale pokiaľ bude taký systém, že sa tu bude vykladať klient a bude nejaké záchytné parkovisko, tak naozaj každý bude musieť robiť, tak ako budú pravidlá nastavené,“ poznamenal vodič autobusu Jozef Macho.

„Predsa aj tie dieselové autobusy nie sú úplne vhodné na to, aby nám tu v centre Smokovca, tak povediac, znečisťovali naše prostredie,“ zhodnotil Štefaňák.

Zmeny plánujú aj v Bielej vode

Mesto plánuje v sezóne odľahčiť parkovanie aj na Bielej vode. Autá tu zvykli parkovať aj na tejto ceste. Od začiatku rekonštrukcie cesty Slobody to už nie je možné.

„Z dôvodu zlepšenia bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky intenzívne rokujeme s Prešovským samosprávnych krajom a riešením bude vytvorenie záchytného parkoviska v lokalite Eurocamp s pravidelnou kyvadlovou dopravou,“ uviedol vedúci oddelenia majetku, investícii MsÚ Vysoké Tatry Tibor Tarbaj.

Záchytné parkovisko by malo vzniknúť pred vstupom do Tatranskej Lomnice.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny