Na hlavný obsah

Dvaja vojaci NATO sa pobili vo Zvolene. Odvolali ich, USA sa ospravedlnili

Vojakov zo Slovenska odvolali.

Dvaja vojaci NATO sa pobili vo Zvolene. Odvolali ich, USA sa ospravedlnili
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Dvoch amerických vojakov, ktorí na Slovensku pôsobia v rámci prítomnosti NATO, odvolali z pôsobenia na Slovensku. Stalo sa tak po ich vzájomnej roztržke vo Zvolene. Americké veľvyslanectvo na Slovensku sa za ich správanie ospravedlnilo.

K roztržke medzi americkými vojakmi došlo v podvečerných hodinách vo Zvolene na jednom zo sídlisk pri obchodnom centre. Strážnik privolal políciu. „Že v týchto priestoroch sa nachádzajú cudzí štátni príslušníci, ktorí sa medzi sebou verbálne aj fyzicky napádajú,“ opísal náčelník Mestskej polície vo Zvolene Jozef Záchenský.

Potýčke medzi vojakmi NATO sa v reportáži venoval redaktor RTVS Andrej Bálint:

„Policajti na mieste zistili, že ide o amerických vojakov, ktorí tam boli v čase osobného voľna. Do incidentu, ktorý medzi nimi nastal sa občania Slovenskej republiky nezapojili,“ informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici Mária Faltániová.

Vojaci podľa polície nič nepoškodili a pri zadržaní spolupracovali. Na incident reagovalo Veľvyslanectvo USA na Slovensku. Americká strana vyvodila dôsledky.

„Vojaci boli z tohto dôvodu odvolaní z pôsobenia na Slovensku a čakajú na ďalšie disciplinárne opatrenia zo strany ich veliteľov,“ píše sa v ospravedlnení amerického veľvyslanectva na sociálnej sieti.

Udalosť účelovo zveličujú

Na Slovensku v súčasnosti pôsobí zhruba 1 400 vojakov z Česka, zo Slovinska, z Nemecka a USA. Amerických vojakov je 166.

„Vzájomnou slovnou potýčkou neohrozovali a neútočili na verejnosť, nespôsobili žiadne škody na zdraví a ani majetku. Napriek tomu však vnímame snahu celú vec účelovo zveličiť,“ skonštatovalo v stanovisku ministerstvo obrany.

Rezort týmito slovami reaguje na vyjadrenia niektorých politikov. Mestá a obce, ktoré sú v blízkosti vojenského strediska, zlú skúsenosť so zahraničnými vojakmi nemajú.

„U nás na Sliači s nimi nemáme žiadne konflikty. Aj keď idú do mesta, tak sa správajú civilizovane. Ani nevyhľadávajú konflikty, ani ich nevyvolávajú a zatiaľ sme od občanov nezaznamenali žiadnu sťažnosť,“ dodala primátorka mesta Sliač Ľubica Balogová.

Americké ministerstvo obrany už prijalo opatrenia, aby sa podobná situácia neopakovala. Aké konkrétne zatiaľ povedať nechcelo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko