Na hlavný obsah

Erdogana môže o kreslo v čele 85-miliónovej krajiny pripraviť ekonomická kríza či stále vysoká inflácia

Rozhoduje sa aj o tom, ako to bude so školstvom či náboženstvom.

Erdogana môže o kreslo v čele 85-miliónovej krajiny pripraviť ekonomická kríza či stále vysoká inflácia
Ilustračná snímka. Foto: RTVS/Miroslava Neira Cuellar Hospodárová

Obyvatelia Turecka si v nedeľu (14. 5.) vyberajú prezidenta a volia zástupcov do parlamentu. Recepa Tayyipa Erdogana môže o kreslo v čele 85-miliónovej krajiny pripraviť ekonomická kríza, stále vysoká inflácia, ktorá minulý rok dosiahla 24-ročné maximum a rast životných nákladov.

Rozhoduje sa však aj o tom, ako to bude v Turecku so školstvom či náboženstvom. Nacionalisti a náboženskí konzervatívci podporujú súčasnú hlavu, opozičného kandidáta zas množstvo rôznych strán, ktorých cieľom je skôr sekulárna politika a návrat k parlamentnému systému.

Téme sa v Rádiožurnále venovala redaktorka Miroslava Neira Cuellar Hospodárová priamo z Turecka:

V spoločnosti je cítiť napätie, možno akési ticho pred búrkou. Očakáva sa, že ľudia priznajú farbu podľa toho, kto vyhrá voľby. Politika a náboženstvo dokážu rozhádať celé rodiny, kolegov či priateľov. Možno nie celkom Máriu a Banu.

Mária RTVS mimo záznam povedala, že je rada, že si zatiaľ stále môže vybrať, či chce alebo nechce nosiť šatku. Štyridsaťšesťročná Banu je ženou v domácnosti. Šatku nosí sama od seba a má jasno, komu dá hlas.

„Erdoganovi, lebo všetko, čo sľúbil aj dodržal. Za 20 rokov Turecko pozdvihol na vyššiu úroveň. Staval mosty, tunely, dokončil množstvo projektov. Ekonomická kríza je na celom svete, nielen v Turecku, všade rastú ceny,“ argumentuje Banu. „Chcela by, aby sa nová vláda sústredila na reformu školstva a rekonštrukciu po zemetrasení,“ dodala.

Erdogana prišli podporiť tisícky žien

Erdoganov predvolebný míting prišli podporiť tisícky žien so zahalenými vlasmi, a to aj napriek tomu, že jeho politickí partneri sa chystajú práva žien výrazne obmedziť a že sám prezident vo videu z kampane naznačil, že ženy patria do kuchyne, odkiaľ predvolebné videá robil jeho vyzývateľ.

Ak to takto pôjde ďalej, budeme ako Afganistan, obáva sa 42 ročný Deniz, ktorý RTVS povedal, že podľa výsledku volieb dokonca zvažuje, či v krajine zostane žiť aj naďalej. Patrí k tím, ktorí možno nie sú presvedčení, že Kemal Kiličdaroglu bude lepší prezident, ale jeden líder krajiny za vyše 20 rokov sa už mnohým „prejedol“.

Aj 60-ročná Šenel bude voliť opozíciu. Ukázala, že má na predlaktí vytetované meno Mustafu Kemala Atatürka, zakladateľa moderného sekulárneho Turecka. Model postavený na politizovaní náboženstva, ktorý zastáva súčasný prezident – hoci je označovaný za najvplyvnejšieho tureckého lídra od dôb Atatürka – sa jej vôbec nepozdáva

 Buď ste s jedným alebo druhým, povedala a dodala, že republikánskom duchu bude vychovávaj aj svoje vnúčatá.  

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál