Na hlavný obsah

Heger sa stále nevyjadril, či podporí úradnícku vládu. Budúceho premiéra Ódora však považuje za skúseného odborníka

K vláde odborníkov sa vyjadrili aj iné mená z politiky.

Heger sa stále nevyjadril, či podporí úradnícku vládu. Budúceho premiéra Ódora však považuje za skúseného odborníka
Bývalý predseda vlády SR Eduard Heger. Foto: SITA/Diana Černáková

Dočasne poverený premiér Eduard Heger zatiaľ nepovedal, či nezaradení poslanci Národnej rady (NR) SR, pôsobiaci v jeho strane Demokrati, podporia úradnícku vládu. Podčiarkol, že s vyjadreniami počká, kým prezidentka SR Zuzana Čaputová oficiálne vládu predstaví.

„Je to najsprávnejšie a najkorektnejšie,“ uviedol Heger. Komentovať nechcel ani možné mená ministrov. Čo sa týka avizovaného predsedu úradníckej vlády a súčasného viceguvernéra Národnej banky Slovenska Ľudovíta Ódora, považuje ho za odborníka a skúseného ekonóma.

Heger nepredpokladá, že by v parlamente prešiel skorší termín predčasných volieb. Avizoval, že jeho poslanci nepodporia návrh opozičného Smeru-SD. „Považujeme to za nezmysel, je to pošliapanie ústavy, pošliapanie zákonov,“ tvrdí a poukázal na lehoty pri voľbách.

Zároveň avizoval, že rokovanie vlády bude tento týždeň v piatok (12. 5.). Predpokladá, že to bude posledný deň súčasného kabinetu. V úvode nadchádzajúceho týždňa očakáva menovanie úradníckej vlády.

Prezidentka nemá počítať s podporou OĽANO

Líder OĽANO Igor Matovič v utorok (9. 5.) povedal, že prezidentka nemôže predpokladať podporu úradníckej vlády od poslancov OĽANO. Podľa neho totiž pri tvorbe vlády odborníkov nedodržala ústavné zvyklosti, pretože o nomináciách nekomunikovala so zástupcami strán zvolených do parlamentu.

„Vzhľadom na to, že prezidentka nedodržala ústavné zvyklosti a nekomunikovala o tvorbe úradníckej vlády s jednotlivými politickými stranami, tak v tom prípade to nie je klasická úradnícka vláda. De facto to budú prezidentské nominácie, v tom prípade nepredpokladám podporu z nášho hnutia,“ povedal Matovič.

Poukázal na skúsenosť z Českej republiky, kde sa úradnícka vláda podľa jeho slov tvorila po konzultáciách so stranami zastúpenými v parlamente. „Prezidentka neprejavila rešpekt voči zástupcom voličov, ktorí si zvolili politické strany v parlamentných voľbách a rozhodla sa ísť cestou, ktorá je podľa nášho názoru na hrane ústavy,“ doplnil.

Matovič neplánuje na prezidentku apelovať s vlastnými návrhmi nominantov. Stretnutie s ňou preto podľa neho nebude mať žiadnu pridanú hodnotu. „Keď prezidentka láme ústavný systém a vysvetľuje si kompetencie po svojom, my v tom asistovať nebudeme,“ doplnil.

Šéf poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš ešte počas utorka hovoril, že hnutie OĽANO chce o zložení vlády odborníkov rokovať s prezidentkou a následne sa rozhodne, či jeho poslanci podporia vládu pri vyslovovaní dôvery. Podpora závisí podľa neho od toho, čo by chcela vláda presadiť.

Sme rodina čaká na programové vyhlásenie

Predseda Sme rodina a Národnej rady (NR) SR Boris Kollár pripúšťa, že by jeho poslanci podporili vyslovenie dôvery úradníckej vláde. Záleží to podľa neho od zloženia kabinetu aj od jeho programového vyhlásenia. Za najdôležitejšiu úlohu úradníckej vlády považuje prípravu štátneho rozpočtu.

„Aj toto je v hre. Potrebujem vedieť, kto tam bude a aké bude mať programové vyhlásenie,“ odpovedal Kollár na otázku novinárov, či Sme rodina podporí vyslovenie dôvery úradníckej vláde. Chce, aby s jeho poslancami úradnícka vláda rokovala o podpore návrhov. Na júnovú schôdzu môže podľa Kollára ešte prísť s návrhmi v skrátenom konaní.

„Keď prídu s normálnym návrhom programového vyhlásenia vlády alebo s návrhmi na skrátené legislatívne konanie ešte v júni, samozrejme, budeme o tom s nimi rokovať,“ povedal šéf NR SR novinárom.

Predseda parlamentu Boris Kollár, predseda strany Sme rodina.
Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina).Foto: SITA/Diana Černáková

„Keď budú rozumné návrhy, ktoré budú môcť pomôcť ľuďom, tak také niečo podporím. Musíme počkať s čím prídu a kto príde a podľa toho sa rozhodneme,“ dodal k podpore návrhov.

Kollár nepodporoval úradnícku vládu, no situácia sa podľa neho zmenila po tom, čo Eduard Heger požiadal prezidentku Zuzanu Čaputovú o zbavenie poverenia viesť vládu. Prezidentka pre to podľa neho nemá na výber.

Zároveň nevylúčil, že pokiaľ Sme rodina nebude súhlasiť v zásadných veciach s niektorým z ministrov úradníckej vlády, môže sa pokúsiť o jeho odvolávanie.

Vláda odborníkov by podľa Kollára mala od prvých dní riešiť prípravu štátneho rozpočtu tak, aby ho mohla predložiť skôr, ako býva zvykom. Kollár zatiaľ nedostal od prezidentky pozvanie na stretnutie.

Prezidentka podľa Remišovej ignorovala parlament

Slovensko je parlamentná demokracia, aj vláda by sa mala odvíjať od parlamentu. Skonštatovala to šéfka strany Za ľudí a dočasne poverená ministerka investícií Veronika Remišová.

Aktuálny postup prezidentky Zuzany Čaputovej nepovažuje za správny, nemá podľa nej oporu v Ústave SR ani v ústavnej tradícii. Podotkla, že hlava štátu mohla konať podobne, ako sa úradnícka vláda tvorila v okolitých krajinách, a teda konzultovať jej zloženie s parlamentom.

„To, čo pani prezidentka navrhla, nie je úradnícka vláda, ale prezidentská,“ poznamenala Remišová. Prezidentka podľa nej odignorovala parlament. Podčiarkla, že Slovensko je stále parlamentná demokracia. Upozornila na to, že aktuálny postup vytvára nebezpečný precedens do budúcna, keď by prezident pre nesúhlas s vládou mohol menovať svoj kabinet.

Napriek tomu očakáva od vlády, že bude pracovať. Dodala, že v jej rezorte sú rozbehnuté viaceré veci a dôležité pre ňu bude plynulé odovzdanie agendy. „Je potrebné, aby sa legislatívna činnosť a práca nezastavila, ale plynulo pokračovala až do volieb,“ doplnila Remišová.

Mená možných nových ministrov v úradníckej vláde komentovať nechcela. Považuje za správne počkať, kým ich oficiálne oznámi prezidentka. Avizovaného predsedu vlády odborníkov a súčasného viceguvernéra Národnej banky Slovenska (NBS) Ľudovíta Ódora považuje za odborníka. Na druhej strane však podľa Remišovej bude chýbať vo vedení banky.

S postupom prezidentky nesúhlasí ani Fico

Spôsob, akým prezidentka Zuzana Čaputová zostavuje úradnícku vládu, je v rozpore so všetkými zásadami parlamentnej demokracie. Predseda Smeru-SD Robert Fico to skonštatoval na utorkovej tlačovej konferencii po zasadnutí vedenia strany.

Odmieta podporu úradníckej vlády v hlasovaní o dôvere. Zo strany hlavy štátu by privítal zvolanie okrúhleho stola predsedov politických strán.

„Prezidentka v tomto procese úplne ignoruje výsledky parlamentných volieb z roku 2020. Nie je možné, aby v štvrtom roku vládnutia prezidentka vôbec nekomunikovala s politickými stranami, ktoré sú zastúpené v národnej rade,“ komentoval Fico. Vládu odborníkov, ktorá má nastúpiť, nazýva preto „zvláštnou záujmovou skupinou“.

Na snímke poslanec Robert Fico (Smer-SD).
Na snímke poslanec Robert Fico (Smer-SD).Foto: TASR/Jaroslav Novák

Proces skladania prezidentskej vlády považuje predseda Smeru za antidemokratický. Ako komentoval, budúci predseda vlády Ľudovít Ódor nemá vplyv na to, kto bude súčasťou jeho kabinetu.

Obáva sa, že úradnícka vláda bude šíriť neoliberálnu, progresívnu ideológiu. Spochybnil aj to, že ide o vládu úradníkov, čo ilustroval na mene bývalého politika Ivana Šimka, ktorý má podľa medializovaných informácií obsadiť post ministra vnútra.

Blanárovi chýba vo vláde niekto ľavicový

Ak vznikne úradnícka vláda bez konzultácie s parlamentnými stranami, nezíska dôveru parlamentu. Skonštatoval to podpredseda Národnej rady (NR) SR Juraj Blanár (Smer-SD). Opakovane apeluje, aby prezidentka Zuzana Čaputová o zložení kabinetu úradníkov rokovala so stranami a aby sa schválil skorší termín predčasných parlamentných volieb.

„Ak by vznikla úradnícka vláda bez konzultácie parlamentných strán, nemôže získať dôveru v parlamente po 30 dňoch a bude to viesť len k prehlbovaniu krízy, ktorá tu v súčasnosti je,“ povedal Blanár. Uviedol, že zatiaľ strana nedostala pozvanie od hlavy štátu na rokovanie.

Prezidentka má podľa neho stále priestor diskutovať so stranami, keďže nepredstavila nominantov do jednotlivých rezortov, iba predsedu vlády. Medializované mená komentovať nechcel. Čo sa týka avizovaného premiéra Ódora, pripomenul jeho predošlé pozície poradcu bývalých premiérov.

Blanárovi v avizovanom kabinete odborníkov chýba aj niekto ľavicovo zmýšľajúci.

Bez možnosti posunu termínu volieb by Smer-SD podľa jeho slov úradníckemu kabinetu dôveru v parlamente nedal. Podotkol, že vláda bez dôvery bude ťažko presadzovať niektoré veci v NR SR. Ak by však pripravil takýto kabinet dobré návrhy, napríklad na riešenie vysokých cien potravín či pomoc ľuďom, vedela by strana podľa neho zmeny podporiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko