Na hlavný obsah

Heger si myslí, že jeho vláda bola krehká pre hádky Matoviča a Sulíka

Priznal si zlyhanie v tom, že si od začiatku myslel, že ich zvládne.

Na snímke zľava predseda mimoparlamentnej strany Hlas-SD Peter Pellegrini, moderátorka diskusnej relácie Sobotné dialógy Marta Jančkárová a dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger.
Na snímke zľava predseda mimoparlamentnej strany Hlas-SD Peter Pellegrini, moderátorka diskusnej relácie Sobotné dialógy Marta Jančkárová a dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger.Foto: RTVS

Celá vláda bola krehká pre hádky Sulíka a Matoviča. V sobotu (13. 5.) to uviedol dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy. Priznal si zlyhanie v tom, že si od začiatku myslel, že ich zvládne. Konflikty prirovnal k situácii, kedy sú spolu dvaja chlapci, pričom jeden drží bandasku a druhý zapaľovač.

Predseda mimoparlamentnej strany Hlas-SD Peter Pellegrini Hegera považuje za súčasť chaosu, pretože stál na čele vlády. Dočasne poverený premiér si svoj podiel viny priznal. Dodal, že vládu držal, nechal sa „okydávať“ a hrýzol si do jazyka pre plán obnovy.

Ako vnímajú Ľudovíta Ódora?

Na otázku moderátorky Marty Jančkárovej, ako vnímajú predpoklady budúceho premiéra úradníckej vlády Ľudovíta Ódora viesť krajinu v pokoji a konštruktívne do volieb a čo od neho očakávajú, Heger odpovedal, že si myslí, že má veľmi dobré predpoklady. “Je to ekonóm, veľmi dobre rozumie verejným financiám. Pri politike sa hýbe viac-menej 20 rokov, to prostredie je mu známe. Poznám ho ako pokojného človeka,“ spresnil.

“Ako občan a premiér odovzdávajúci štafetu si prajem, aby to bola úspešná vláda, lebo to je dobré pre Slovensko. O toto mi vždy išlo a aj vždy pôjde,“ dodal. Poprial mu veľa síl, pevné nervy, odhodlanie a nadhľad.

Podľa Pellegriniho by prioritou jeho mandátu malo byť zachrániť a posunúť do priestoru čo najviac eurofondov zo starého programového obdobia, aby ich Slovensko nemuselo vracať naspäť a pokračovať v pláne obnovy.

“Veľmi by som si želal, keby jeho vláda bola aktívnejšia vo vzťahu k pomoci ľuďom,“ povedal. Dodal, že sa nemôže pozerať na extrémne zdražovanie potravín, kde podľa neho len Hlas-SD a ďalšie opozičné strany prinášajú návrhy, ako pomôcť znížiť ich ceny.

Poukázal aj na ďalšie kroky, ktoré pokladá za dôležité. “Mal by informovať Slovenskú republiku a jej občanov o realite, v akom stave sa táto krajina nachádza po odchode pána Hegera. Nie robiť čierne knihy, ale povedať pravdu.

Narážal napríklad na stav verejných financií, ich udržateľnosť, zadlženosti štátu, či Slovensko je alebo nie je pred problémom financovania dlhu do budúcna a iné. “Možno povedať takú tú holú, tvrdú pravdu, to by sa mi extrémne páčilo a budem ho k tomu aj vyzývať,“ ozrejmil.

Heger dodal, že sa pravdy nebojí, práve naopak, preto tento odpočet o aktuálnom stave vlády podporil.

Spolupráce do predčasných volieb

Hlas-SD o pár týždňov na svojom sneme jasne predstaví podmienky, za akých sú ochotní vstúpiť s hocikým do koalície, ak im ľudia prejavia dôveru. Ostatné politické strany tak budú musieť povedať, či sú ochotné ich splniť.

Garantoval, že jeho strana bude len v takej vláde, ktorá bude na prospech Slovenska a zlepší život ľudí na Slovensku. “S kým to bude, to je v rukách voličov,“ dodal. Oficiálne však vylúčili stranu ĽSNS a OĽANO.

V mimoparlamentnej strane Demokrati je podľa Hegera dôležité, aby prišla vláda pokoja. Podľa neho sa potrebujú sústrediť na to, aby občanom priniesli alternatívu, či už ako Demokrati. Myslí si však, že by malo ísť o širšiu koalíciu pokoja.

„Myslím si, že strany, ktoré môžu priniesť koalíciu pokoja sú KDH aj Progresívne Slovensko. Sú to strany, ktoré konštruktívne diskutujú a prinášajú konštruktívne riešenia. A vieme, že tam nie je zárodok hádok, ako sme videli pri Sulíkovi a Matovičovi,“ vysvetlil. Z takejto spolupráce však vylučuje Hlas-SD.

Pellegrini dodal, že si nemyslí, že by znovu mali dostať šancu viesť túto krajinu ľudia, ktorí ju dotihli do tohto marazmu, chaosu a biedy. Dodal, že aj jeho odpoveď je tak veľmi jasná.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko