Na hlavný obsah

Hokejisti USA dominovali v zápase s Fínskom

Američania dominovali nad Fínskom aj kombinačne

Hokejisti USA dominovali v zápase s Fínskom
Hokejisti USA oslavujú gól v zápase s Fínskom Foto: SITA

Fínski hokejisti prehrali v piatok (12. 5.) v otváracom zápase A-skupiny 86. Majstrovstiev sveta s USA 1:4. V domácom dejisku Tampere nestačili na súpera v druhých dvoch tretinách, v ktorých ich Američania zatienili v najdôležitejších herných činnostiach. Medzi aktérmi bol na pozícii čiarového rozhodcu Slovák Šimon Synek.

Fíni nastúpia v sobotu o 19.20 (SELČ) proti nemecku, americké hokejisti odohrajú druhý zápas až v nedeľu od 11.20 s Maďarmi.

Fínsko sa ujalo vedenia, USA sa od druhej tretiny ujali hernej prevahy

Zápas sa nezačal v oslnivom tempe a najmä Fíni sa snažili hre dať svoju pečať pevnej defenzívy a rýchlych kontrakombinácií. V prvej tretine mali celkovo jemne navrch, hoci v úvodných presilovkách oboch tímov boli nebezpečnejší Američania.

Skóre však otvoril v druhej početnej výhode Hartikainen po bleskovom trojuholníku s dvoma spoluhráčmi. Na prelome tretín hrali druhú presilovku aj hokejisti USA, hneď po jej skončení dokázali zotrvať v tlaku a Coronato skóroval.

Domáci kouč využil možnosť preskúmať situáciu pred bránkoviskom tieniaceho hráča súpera a rozhodcovia po dlhom skúmaní videa gól neuznali. Kontroverzný moment Američanov nijako nevyrušil, naopak prebrali opraty zápasu a o chvíľu v čistej šanci trafili hornú žŕdku.

Vyrovnávajúci gól strelil v 34. minúte Gauthier po šikovnej prihrávke Mazura a bol vyústením veľkej hernej prevahy USA v druhej tretine. V nej vynikol 19 zákrokmi fínsky brankár Larmi. Ten bol v permanencii aj v tretej časti, lebo súper pokračoval tam, kde prestal.

Američania nedali favoritovi zápasu dýchať a dali dva parádne góly, ktorými totálne rozmontovali povestné štruktúry Suomi. V druhých dvoch tretinách predviedli excelentný hokej a na záver ešte skórovali do prázdnej bránky, keď Fínov k ničomu podstatnému nepustili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport