Na hlavný obsah

Hrozba platobnej neschopnosti v USA zažehnaná: Biden a McCarthy dosiahli konečnú dohodu

Dohodu teraz musia schváliť obe komory parlamentu.

Hrozba platobnej neschopnosti v USA zažehnaná: Biden a McCarthy dosiahli konečnú dohodu
Americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Americký demokratický prezident Joe Biden a republikánsky šéf Snemovne reprezentantov Kevin McCarthy dosiahli konečnú dohodu na zvýšení limitu pre zadlženie Spojených štátov, čo americkej vláde umožní vyhnúť sa platobnej neschopnosti. S odvolaním sa na svoj zdroj to v pondelok (29. 5.) napísala agentúra AP.

O predbežnej dohode obaja politici informovali už v noci na nedeľu (28. 5.). Ak by demokrati a republikáni nenašli zhodu, hrozila by USA platobná neschopnosť už 5. júna, čo by malo vážny dosah na celosvetovú ekonomiku.

Biden a McCarthy spolu podľa AP znovu hovorili, zatiaľ čo sa ďalší vyjednávači snažia na základe ich kompromisu pripraviť návrh zákona. Ten by v najbližších dňoch mohli schváliť obe komory parlamentu – Snemovňa reprezentantov, kde majú väčšinu republikáni, aj Senát, ktorý kontrolujú demokrati.

Biden už v sobotu (27. 5.) obe komory Kongresu dôrazne vyzval, aby dohodu čo najrýchlejšie schválili. Časť politikov oboch strán však dáva najavo nespokojnosť. Niektorí republikáni už dopredu pohrozili zablokovaním akéhokoľvek návrhu, ktorý by nesplnil ich očakávania, vrátane ostrých škrtov vo výdavkoch.

Progresívni demokrati zase nechcú dohodu, ktorá by sa dotkla federálnych programov proti chudobe.

Limit pre zadlženie

Kompromis počíta s tým, že dlhový strop sa zvýši na dva roky. Znovu sa tak bude navyšovať až po budúcoročných prezidentských voľbách, ktoré sa uskutočnia na jeseň 2024. Výdavky, ktoré sa netýkajú obrany, by mali v budúcom roku zostať zhruba na súčasnej úrovni. Súčasťou dohody sú aj prísnejšie podmienky pre ľudí, ktorí dostávajú potravinové známky.

Limit pre zadlženie je suma, ktorú schvaľuje Kongres a ktorá určuje, koľko si federálna vláda môže požičať peňazí na bežnú prevádzku, a teda na platby vládnych účtov.

Patria tam napríklad platy štátnych zamestnancov, financovanie armády, platby na sociálne zabezpečenie a štátnu zdravotnú starostlivosť, ako aj platby úrokov zo štátnych dlhopisov.

Desiatky rokov bolo zvýšenie tohto limitu rutinnou záležitosťou, v posledných rokoch sa z neho však stalo politikum.

Na súčasný limit 31,4 bilióna dolárov (zhruba 29,2 bln. eur) vláda narazila už v januári. Ministerstvo financií však využilo mimoriadne opatrenia, aby vláda mohla čerpať viac peňazí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet