Na hlavný obsah

Kandidátom na ministra poľnohospodárstva je Jozef Bíreš. Spoznali sme aj ďalšie mená členov novej vlády

Prezidentka sa stretne s predstaviteľmi parlamentných strán.

Kandidátom na ministra poľnohospodárstva je Jozef Bíreš. Spoznali sme aj ďalšie mená členov novej vlády
Riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Jozef Bíreš. Foto: TASR/Jakub Kotian

Poznáme ďalšie mená možných ministrov úradníckej vlády. Bývalý minister obrany z čias SDKÚ Ivan Šimko potvrdil, že by sa mal stať novým ministrom vnútra v úradníckej vláde. Kandidátom na nového ministra obrany je Martin Sklenár.

Horúcim kandidátom na ministra pôdohospodárstva v úradníckej vláde je šéf Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš.

„Som pripravený prijať službu, ktorá vyžaduje nezávislosť a zmysel pre spravodlivosť voči všetkým. Preto som sa rozhodol prerušiť svoje členstvo v Kresťanskodemokratickom hnutí po dobu výkonu tejto služby. Nevyžaduje to síce ani ústava, ani zákon, ale vyplýva to z politického kontextu situácie, v ktorej sa naša vlasť nachádza,“ informoval Šimko na sociálnej sieti.

„Nebudem sa preto do konania volieb ani verejne vyjadrovať k politike jednotlivých politických strán. To ale neznamená, že nebudem hovoriť a písať o hodnotách, ktoré našu spoločnú domovinu robia silnejšou a o rizikách, čo ju oslabujú. A srdcom zostávam tým, čím som sa počas svojho celého verejného života usiloval byť vždy: kresťanom (i keď často chybujúcim a nehodným) a demokratom (tiež asi nie vždy dokonalým). Prosím, milí priatelia, o porozumenie a o modlitby,“ dodal.

Známy je aj možný minister kultúry

Kandidátom na nového ministra obrany je podľa informácií Denníka N Martin Sklenár, ktorý momentálne pôsobí na ministerstve ako generálny riaditeľ Sekcie obrannej politiky. Patrí medzi blízkych spolupracovníkov Jaroslava Naďa. Naď zatiaľ jeho meno nekomentoval.

Sklenár pôsobil niekoľko rokov na ministerstve zahraničia a v diplomacii. Na ministerstvo obrany prišiel po voľbách 2020 na základe Naďovej iniciatívy.

Je absolventom Fakulty politických vied a medzinárodných vzťahov na UMB v Banskej Bystrici. Na ministerstve obrany pôsobil aj niekoľko rokov po škole.

Horúcim kandidátom na ministra pôdohospodárstva v úradníckej vláde je šéf Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš.

Ministrom kultúry má byť Július Barczi. V minulosti viedol múzeum Betliar a bol zástupcom riaditeľa Slovenského národného múzea pre Úsek hradov, zámkov a kaštieľov.

Novým ministrom zahraničia by sa podľa informácií RTVS mal stať Miroslav Wlachovský, súčasný poradca premiéra Eduarda Hegera.

Okrem už spomínaných by mala do zoznamu pribudnúť aj Miroslava Hapalová, ktorá pôsobila ako riaditeľka Štátneho pedagogického ústavu. Viesť by mala ministerstvo školstva. Na otázky RTVS však nechcela odpovedať.

Prezidentský palác oznámil, že prezidentka Zuzana Čaputová sa v stredu (10. 5.) stretne s predstaviteľmi parlamentných strán, aby s nimi prerokovala zloženie pripravovanej vlády úradníkov.

Možným novým ministrom úradníckej vlády sme sa venovali aj vo vysielaní RTVS :24:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko