Na hlavný obsah

Korunovácia Karola III.: Predstavíme vám jednotlivé kusy odevu, ktoré bude mať kráľ na sebe

Ide o ťažké zlaté róby inšpirované kňazským odevom.

Korunovácia Karola III.: Predstavíme vám jednotlivé kusy odevu, ktoré bude mať kráľ na sebe
Vyšívaná zlatá tunika (vľavo) z roku 1911, ktorú bude mať na sebe oblečenú britský kráľ Karol III. počas pomazania a následne bude mať potom na tunike ešte oblečený kráľovský plašť (vpravo) z roku 1821. Foto: TASR/AP

Britský kráľ Karol III. si počas svojej korunovácie oblečie ťažké zlaté róby, ktorých inšpiráciou boli kňazské odevy. Agentúra AFP a oficiálna webová stránka britskej kráľovskej rodiny priniesli prehľad oblečenia, ktoré sa použije počas korunovácie britského kráľa.

S ohľadom na udržateľnosť a praktickosť použijú odevy z korunovácií kráľovnej Alžbety II. z roku 1953, ale aj kráľov Juraja VI. z roku 1937 a Juraja V. ešte z roku 1911.

Štátne (parlamentné) rúcho

Pri príchode do Westminsterského opátstva bude mať kráľ na sebe karmínovočervené štátne (parlamentné) rúcho Juraja VI. Jeho manželka Kamila príde v štátnom rúchu kráľovnej Alžbety II.

Podšívku a čipku Karolovho rúcha už pred korunováciou zakonzervovalo krajčírstvo Ede and Ravenscroft. Toto najstaršie fungujúce londýnske krajčírstvo šije oblečenie na každú korunováciu od korunovácie kráľa Viliama III. a kráľovnej Márie II. v roku 1689.

Podľa AFP Buckinghamský palác nepotvrdil, či bude mať pri príchode Karol pod rúchom oblečenú vojenskú uniformu.

Šičky z britskej Kráľovskej školy vyšívania obšívajú červenú korunovačnú róbu zlatým lemom.
Šičky z britskej Kráľovskej školy vyšívania obšívajú červenú korunovačnú róbu zlatým lemom. Foto: TASR/AP

Colombium sindonis

Počas pomazania bude mať Karol na sebe jednoduchú bielu košeľu, na ktorú si po pomazaní oblečie tuniku colombium sindonis. Ide o bielu ľanovú tuniku, ktorá sa pri krku zapína jedným gombíkom. Túto tuniku mal počas korunovácie na sebe aj Juraj VI.

Vrchná tunika

Po pomazaní si Karol oblečie vrchnú tuniku zo zlatého hodvábu s dlhými rukávmi. Táto vrchná tunika váži asi dva kilogramy. Pôvodne ju vyrobili pre kráľa Juraja VI., no na svojej korunovácii ju použila aj Karolova matka Alžbeta II.

Vrchná tunika sa od stredoveku veľmi nezmenila. Jej vzhľad sa zakladá na kňazskom odeve.

Vyšívaná zlatá tunika (vľavo) z roku 1911, ktorú bude mať na sebe oblečenú britský kráľ Karol III. počas pomazania a následne bude mať potom na tunike ešte oblečený kráľovský plašť (vpravo) z roku 1821.
Vyšívaná zlatá tunika (vľavo) z roku 1911, ktorú bude mať na sebe oblečenú britský kráľ Karol III. počas pomazania a následne bude mať potom na tunike ešte oblečený kráľovský plašť (vpravo) z roku 1821.Foto: TASR/AP

Korunovačný opasok

Je vyrobený z vyšívanej zlatej tkaniny a Karol si ho nasadí na vrchnú tuniku. Na zlatej pracke opasku sa nachádzajú národné symboly. Opasok bol vyrobený v roku 1937 a počas ceremónie naň pripnú kráľovský meč, ktorým má panovník brániť dobro a trestať zlo.

Korunovačný opasok vystavený v Buckinghamskom paláci.
Korunovačný opasok vystavený v Buckinghamskom paláci.Foto: TASR/AP

Kráľovská štóla

Vyšívaný pás zo zlatého hodvábu, ktorý Karolovi položia na plecia na vrchnú tuniku. Poukazuje opäť na súčasť kňazského odevu.

Ríšsky plášť

Tento plášť siahajúci až na zem sa oblieka na vrchnú tuniku. Bol vyrobený na korunováciu kráľa Juraja IV. v roku 1821 a ide o najstarší odev, ktorý bude mať Karol v sobotu (6. 5.) na sebe.
Je vyrobený zo zlatého plátna pretkaného farebnými niťami. Pri krku sa zapína zlatou sponou zdobenou orlom.

Zlatý plášť zdobia červené ruže, modré kvety bodliaka, zelené trojlístky, heraldické symboly ľalie a orlov. Váži tri až štyri kilogramy. Karolovi bude s obliekaním tohto plášťa pomáhať jeho syn, následník trónu princ William.

Vyšívanie monogramu na purpurovej korunovačnej róbe, ktorú bude mať na sebe oblečenú Kamila počas korunovácie pri odchode z Westminsterského opátstva.
Vyšívanie monogramu na purpurovej korunovačnej róbe, ktorú bude mať na sebe oblečenú Kamila počas korunovácie pri odchode z Westminsterského opátstva.Foto: TASR/AP

Korunovačná rukavica

Kráľ bude mať na pravej ruke navlečenú bielu koženú rukavicu. Takto bude počas korunovácie držať žezlo s krížom. Rukavicu vyrobili pri príležitosti korunovácie Juraja VI. Manžetu rukavice zdobia národné symboly vrátane ruží, trojlístkov, bodliakov a žaluďov a vyšívali ju zlatými niťami.

Biela kožená korunovačná rukavica s erbom vystavená v Buckinghamskom paláci.
Biela kožená korunovačná rukavica s erbom vystavená v Buckinghamskom paláci. Foto: TASR/AP

Ríšske rúcho

Toto rúcho si kráľ oblečie po korunovácii pri odchode z Westminsterského opátstva. Rúcho použil už jeho starý otec a je vyrobené z purpurového hodvábu a vyšívané zlatými niťami.

Členka britskej Kráľovskej školy vyšívania obšíva červenú korunovačnú róbu zlatým lemom.
Členka britskej Kráľovskej školy vyšívania obšíva červenú korunovačnú róbu zlatým lemom.Foto: TASR/AP

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet