Na hlavný obsah

Ľudia sa so psami do TANAP-u asi už nedostanú. Nový návštevný poriadok im chce zakázať vstup

Do vysokohorského prostredia sa nedostanú už ani na vôdzke.

Ľudia sa so psami do TANAP-u asi už nedostanú. Nový návštevný poriadok im chce zakázať vstup
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Do Tatranského národného parku (TANAP) chcú zakázať vstup pre psy. Zámer sa objavil v návrhu pripravovaného návštevného poriadku. Ak prejde, zvieratá sa do vysokohorského prostredia nedostanú už ani na vôdzke.

V praxi by to vyzeralo tak, že turisti so psom by mohli prejsť po asfaltovej ceste až na Hrebienok. Na vyššie položené vysokohorské chaty však už nie.

„Už dokonca ani na Rainerovu útulňu, ktorá je v pásme lesa však na chodníku, ktorý je z pohybu psov vylúčený,“ priblížil námestník riaditeľa Správy TANAP-u Peter Špickopf.

Téme sa v regionálnych správach RTVS venovala redaktorka Ivana Ratkovská:

Plánovaný zákaz vstupu psov do národného parku má niekoľko dôvodov. Ten najzásadnejší je rušenie divých zvierat. Chatár Peter Petras povedal, že psičkári si to zavinili sami, teda tí, ktorí nemali svojich psov na vôdzkach.

V súčasnosti platí, že ak je pes na vôdzke, môže ísť s majiteľom po značených turistických trasách. Bežne bolo vidieť psov až na štítoch. Zákaz ich pohybu po vysokohorských chodníkoch bude radikálna zmena.

„Zo začiatku to bude taká nejaká vzbura, ale časom to ustane a ľudia si dajú povedať,“ myslí si Petras.

V poľskom Tatranskom národnom parku platí absolútny zákaz vstupu so psom do chráneného územia už roky. Miestni si na to zvykli. A aj na to, že za jeho porušenie hrozia vysoké pokuty.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny